Hemşirelik sürecinin kullanımına yönelik hemşirelerin görüş ve deneyimleri: Karma yöntemli bir çalışma
Nurses' opinions and experiences on the use of the nursing process: A mixed method study
  1. Tez No: 745852
  2. Yazar: SEZGİ KIRAN İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik süreci, hemşirelik sürecine yönelik görüşler, hemşirelik sürecinin kullanımı, Nursing process, opinions about nursing process, application of nursing process
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin hemşirelik sürecinin kullanımı ve öğretimine yönelik görüşlerinin ve deneyimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma Kepez Devlet Hastanesi'nde 235 hemşire ile karma yöntemli bir çalışma olarak yapılmıştır ve Ekim 2020- Ocak 2022 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler anket formu ve yarı yapılandırılmış odak grup görüşmesi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı ve karşılaştırmalı istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Nitel veriler tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin %87.7'si lisans mezunu olduğunu, %82.6'sı mesleği kendi isteğiyle seçtiğini, %86.8'i hemşirelik süreciyle ilgili bir eğitim aldığını, %40'ı yoğun bakımda çalıştığını ve %46'sı mesai saatinde '1-5' hastaya bakım verdiğini belirtmiştir. Hemşireler hemşirelik süreciyle bakımın organize yürültüldüğünü (%94), hemşirelik sürecinin; bütüncül (%93.2), sistematik (%91.9), planlı ve amaca yönelik (%92.3) bir çalışma sağladığını belirtmişlerdir. Hemşirelerin %74.5'i hemşirelik sürecinin kullanımı konusunda yeterli olduklarını belirtmişlerdir. Hemşireler zaman yetersizliğinin (%70.2), hemşirelik dışında yapılan görevlerin (%68.1) ve klinikte çok sayıda hasta olmasının (%59.1) hemşirelik sürecini uygulamalarını engellediğini belirtmişlerdir. Odak grup görüşmeleriyle hemşirelik süreci ile ilgili üç ana tema ve altı alt tema elde edilmiştir. Ana temalar; 'Bir Düşünme Biçimi', 'Bakımda Yol Gösterici', 'Elektronik Sistemdeki Hemşirelik Sürecine Eleştiri'dir. Sonuç: Hemşirelerin hemşirelik sürecinin yararlarına ve gerekli olduğuna inandıkları, kullanımında kendilerini yeterli buldukları görülmektedir. Ancak kurumsal engellerin bunun ötesine geçtiği, kurum içi eğitimlerin yetersiz olduğu, elektronik hemşirelik sürecinin onları sınırlandırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Hemşirelik sürecinin kullanıma yerleşmesi yönünde kurumsal iyileştirmelerin yapılması gerektiği düşünülmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: This study aims to explore nurses' opinions about and experience in application of and teaching nursing process. Methodology: The study was conducted as eclectic research with 235 nurses in Kepez State Hospital, and conducted between October 2020 and January 2022. Data was collected through questionnaires and semi-structured focus group interviews, and it was analysed using descriptive and comparative statistical methods. Qualitative data was analysed by means of thematic analysis. Findings: The study revealed that 87.7 % of the nurses held a bachelor degree, 82.6 % chose the profession of nursing voluntarily, 86.8 % received education related to the nursing process, 40 % worked in intensive care unit, and 46 % provided care for 1-5 patients.The nurses stated that nursing process and care were carried out in an organized way (94 %), nursing process provided wholistic (93.2 %), systematic (91.9 %), planned and appropriate for the purpose (92.3%) work conditions, and that they were competent (74.5 %) in the application of nursing process. According to the nurses in the study, lack of time (70.2 %), duties excluding nursing (68.1 %), and excessive number of patients (59.1 %) imposed restraint on the application of nursing process. Three main and six subthemes related to the nursing process were identifed in focus group interviews. The main themes were 'a way of thinking', 'guiding in care', 'criticism about nursing process in the electronic system'. Conclusion: The nurses in the study were found to believe in the benefits and necessity of the nursing process and consider themselves as competent in the application of it. However, it was also found out that institutional barriers went beyond this, in-service training was not adequate, and electronic nursing process limited the nurses. Institutional improvements aiming the establishment of the nursing process in the institution are thought to be essential.