A comparative study of investment behavior of retail investors in Türkiye and Pakistan
Türkiye ve Pakistan'daki bireysel yatırımcıların yatırım davranışına ilişkin karşılaştırılmalı bir çalışma
- Tez No: 745870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SAYILIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım davranışı, Finansal okuryazarlık, Yatırım seçenekleri, Yatırım felsefesi, Risk iştahı, Investment behavior, Financial literacy, Investment choices, Investment philosophy, Risk tolerance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yatırım davranışı, yatırım kararlarını belirleyen özelliklerden oluşur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve Pakistan'daki bireysel yatırımcıların yatırım davranışlarını araştırmak ve karşılaştırmaktır. Çalışma, çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanan anket verilerine dayanmaktadır. Çalışmada, Finansal Okuryazarlık, Yatırımcının Öz Güveni, Risk İştahı, Yatırım Felsefesi, Yatırım Deneyimi ve Yatırım Tercihleri arasındaki farkı araştırmak için bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Çalışmada, bireysel yatırımcıların davranışlarında ülkeler arasında bazı önemli farklılıklar olduğu bulunmuştur. Ayrıca, bir araştırma modeli oluşturularak söz konusu tüm değişkenlerin Yatırım Seçenekleri ile ilişkisinin ampirik olarak test edilmesi için Yol Analizi kullanılmıştır. Yol Analizi, dışsal ve içsel değişkenlerin ilişkilerinin gücünün ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Çalışma kapsamındaki beş değişkenin tümünün, yani Finansal Okuryazarlık, Risk İştahı, Yatırım Felsefesi ve Yatırımcının Öz Güveninin, her iki ülkede de Yatırım Tercihlerinin iyi bir tahmincisi olduğu belirlenmiştir. Finansal Okuryazarlık, Yatırımcının Öz Güveni, Risk İştahı, Yatırım Felsefesi ve Yatırım Deneyiminin Yatırım tercihleri üzerindeki toplu ilişkisi ve bunların birleşik etkisinin yatırım davranışına nasıl yansıdığı konusunda çok yetersiz literatür bulunduğundan, bu çalışma bu alandaki öncü çalışmalar arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Investment behavior comprises of the characteristics that stimulate investment decisions. The purpose of the current study is to investigate and compare the investment behavior of retail investors in Türkiye and Pakistan. The study relies on survey data collected through an online questionnaire. An independent sample t-test is used to investigate the difference in Financial Literacy, Investors' Confidence, Risk Tolerance, Investment Philosophy, and Investment Experience and Investment Choices. It was found that there are some key differences in the behavior of retail investors across both countries. Further, a research model was created, and Path Analysis is used to empirically test the relationship of all mentioned variables with Investment Choices. Path Analysis reveals that the strength of exogenous and endogenous variables' relationship varies widely across countries. All five variables under the study i.e., Financial Literacy, Risk tolerance, Investment Philosophy and Self Confidence proved to be a good predictor of Investment Choices in both countries. The study is among the pioneer ones as very scanty literature is available on the collective relationship of Financial Literacy, Investors' Confidence, Risk Tolerance, Investment Philosophy, and Investment Experience on Investment choices and how their combined effect reflects on investment behavior.