Genetik epilepsili WAG/Rij ırkı sıçanlarda alkol tüketiminin ve nöbet özelliklerinin incelenmesi ve wistar ırkı sıçanlarla karşılaştırılması
Investigation of alcohol consumption and seizure traits in WAG/Rij rats with genetic epilepsy and comparison with wistar rats
  1. Tez No: 745898
  2. Yazar: ŞEVKİ YAVUZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL İLBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: WAG/Rij, Wistar, Epilepsi, Alkol Tüketimi, LORR, Hot Plate, EEG, WAG/Rij, Wistar, Epilepsy, Alcohol Intake, LORR, Hot Plate, EEG
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Fizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Genetik Epilepsili WAG/Rij Irkı Sıçanlarda Alkol Tüketiminin ve Nöbet Özelliklerinin İncelenmesi ve Wistar Irkı Sıçanlarla Karşılaştırılması 1. Amaç: Bu çalışmanın amacı genetik epilepsili WAG/Rij ırkı sıçanlarda alkol kullanımının etkilerini incelemek ve Wistar ırkı sıçanlarla alkol tüketimi ve alkol tercihlerinde fark olup olmadığını araştırmaktır. 2. Yöntem: Alkol alımı ve tercihlerin değerlendirilmesinde 2 şişeli seçenek yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemde şişelerin birinde şebeke suyu diğerinde ise %10'luk etanol çözeltisi bulunmaktadır. Çalışma sürekli erişim ve aralıklı erişim olmak üzere 2 süreci kapsamaktadır. Sürekli erişimde alkol çözeltisi ve su içeren 2 şişe 21 gün boyunca kafeste sürekli tutulmuştur. Her gün saat 11.00 ve 13.00 arasında hayvanlar ve şişeler tartılarak alkol, su tüketimi ve ağırlık değişimi ölçmüştür. Bu verilere göre de tercih ve alkol alımı hesaplanmıştır. Tercih hesabı yapılırken alkol tüketimi toplam sıvı tüketimine bölünüp 100 ile çarpılmıştır. Alım hesabında ise mutlak alkol tüketimi hesaplanmıştır. Tüketilen alkol miktarı hazırlanan çözelti yüzdesi olan 0,1 ile çarpılıp kilogram olarak hayvan tartısına bölünerek alım hesaplanmıştır. Aralıklı erişim sürecinde ise alkol şişesi pazartesi çarşamba ve cuma günleri 24 saat olacak şekilde kafeslere konulmuştur. Bu günlerdeki alkol tüketimi ölçülerek sürekli alımdaki yöntemle alım ve tercih hesabı yapılmıştır. Nöbetlerin değerlendirilmesinde anahtar sesi yöntemi kullanılmıştır. Alkol alımlarının kesilmesini takip eden 24 saat içerisinde hayvanlar teker teker şeffaf kafeslere alınarak 1 dakika süre boyunca anahtar sesine maruz bırakılmış ve nöbet aktiviteleri değerlendirilmiştir. Ağrı eşiklerindeki değişimin takibi için hot plate modeli kullanılmıştır. 55 santigrat derece sıcaklığa ayarlanan hot plate sistemi üzerine hayvanlar bırakılarak ayak yalama ya da zıplamaya kadar geçen süreler değerlendirilmiştir. Alkol intoksikasyonunun değerlendirilmesi ise LORR metodu ile gerçekleştirilmiştir. İntraperitoneal alkol enjeksiyonu sonrası RR kaybına uğrayan hayvanlar sırt üstü yatırılmış ve 1 dakika içinde hayvanların peş peşe 2 kez 4 ayak üstü pozisyona geçiş süreleri ölçülmüştür. SWD aktivitesi takibi amacıyla hayvanların beyinlerine yerleştirilen elektrotlar yardımıyla EEG ölçümleri gerçekleştirilmiştir. 3. Bulgular: Geç adolesan grupta sürekli erişim sürecinde alkol alımında WAG/Rij ırkı daha fazla alkol tüketmekle beraber p değeri 0,05 ten küçük değildir. Tercih sonuçları ise istatistiksel olarak anlamlı olup WAG/Rij ırkı daha fazla alkol tercih etmiştir. Geç adolesan aralıklı erişim sürecinde ise hem alkol tüketimi hem de tercihte istatistiksel olarak WAG/Rij ırkı daha fazla alım ve tercihte bulunmuştur. Erişkin sürekli ve aralıklı erişim süreçlerinde Wistarların alkol tercihi istatistiksel olarak daha fazladır. Erişkin grubunun alkol alımı istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte değerler Wistar ırkı için daha yüksektir. 4. Sonuç: Alkol alımı sadece geç adolesan aralıklı erişim grubunda anlamlı olarak ırksal farklılığa sahipken, alkol tercihlerinde tüm gruplarda istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur. Geç adolesan gruplarda tercihte WAG/Rij ırkı daha yüksek tercih yüzdesine, erişkin grubunda ise Wistar ırkı daha fazla tercih yüzdesine sahiptir. WAG/Rij ırkı için ilerleyen süreçte epilepsinin daha fazla belirginleşmesi ve buna bağlı depresyon, anne bakımının WAG/Rij ırkında daha az olması ile sosyal izolasyon bu sonuçların oluşmasında göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Alcohol Consumption and Seizure Traits in WAG/Rij Rats with Genetic Epilepsy and Comparison with Wistar Rats 1. Objective: The aim of our study is to examine the effects of alcohol use in WAG/Rij rats with genetic epilepsy and to investigate whether there is a difference in alcohol consumption and alcohol preferences with Wistar rats. 2. Method: The 2-bottle option method was used to evaluate alcohol intake and preferences. In this method, one bottle contains mains water and the other 10% ethanol solution. The study includes two processes, continuous access and intermittent access. 2 bottles containing alcohol solution and water in continuous access were kept in the cage continuously for 21 days. Between 11:00 and 13:00 every day, animals and bottles were weighed to measure alcohol, water consumption and weight change. According to these data, preference and alcohol intake were calculated. While calculating the preference, alcohol consumption was divided by the total liquid consumption and multiplied by 100. Absolute alcohol consumption was calculated in the intake calculation. The intake was calculated by multiplying the amount of alcohol consumed by 0,1, which is the percentage of the prepared solution, and dividing it by the weight of the animal in kg. During the intermittent access period, alcohol bottles were placed in cages for 24 hours on monday, wednesday and friday. By measuring alcohol consumption these days, intake and preference calculations were made using the method of continuous intake. Key tone method was used to evaluate seizure activity. Within 24 hours following the cessation of alcohol intake, the animals were individually placed in transparent cages and exposed to the key sound for 1 minute and their seizure activity was evaluated. The hot plate model was used to monitor the change in pain thresholds. The animals were left on the hot plate system set at 55 degrees Celsius, and the time taken until foot pulling or jumping was evaluated. Evaluation of alcohol intoxication was carried out with the LORR method. After intraperitoneal alcohol injection, animals that lost RR were placed on their backs and the transition times of animals to the 4 prone position were measured 2 times in a row in a minute. EEG measurements were carried out with the help of electrodes placed in the brains of the animals in order to monitor the seizure activity. 3. Results: Although the WAG/Rij race consumed more alcohol in the continuous access period in the late adolescent group, the p value was not less than 0,05. The preference results were statistically significant, and the WAG/Rij race preferred more alcohol. In the intermittent access period, the WAG/Rij breed found statistically higher intake and preference both in alcohol consumption and preference. Alcohol preference of Wistars is statistically higher in adult continuous and intermittent access processes. Although the alcohol intake of the adult group is not statistically significant, the values are higher for the Wistar breed. 4. Conclusions: While alcohol intake had a significant racial difference only in the late adolescent intermittent access group, there was a statistically significant difference in alcohol preferences in all groups. In the late adolescent groups, the WAG/Rij breed has a higher preference percentage, and in the adult group, the Wistar breed has a higher preference percentage. The fact that epilepsy becomes more pronounced in the future for the WAG/Rij breed, and the resulting depression of less maternal care in the WAG/Rij breed and social isolation should be considered in the formation of these results.