Erken evre endometrium kanseri olgularında Mri'ın preoperatif evrelemeye katkısı
- Tez No: 746129
- Danışmanlar: UZMAN MURAT EKMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Endometrium kanseri evreleme, Myometrial invazyon
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş: Endometrium kanseri gelişmiş ülkelerde en sık gözüken jinekolojik malignensidir. Endometrium kanseri olan hastaların %70-80'i tanı esnasında Evre 1'dir. Hastaların çoğunda endometroid adenokarsinom vardır. Endometrium kanseri tedavisinde ilk yaklaşım cerrahidir. Prognoz, nüks ve sağkalım esasen tümörün cerrahi evresine bağlıdır. Çalışmamızda preoperatif çekilen MRI ile myometriyal invazyonu göstermekte ki etkinliğini araştırdık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda Nisan 2008 ile Nisan 2016 tarihleri arasında kliniğimizde opere olan Endometrium kanseri hastaları retrospektif olarak değerlendirilmiş ve tüm istatistiksel analizler IBM SPSS versiyon 22 kullanılarak hesaplanmıştır. Preoperatif dönemde MRI çekilen 63 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada Endometroid tip Endometrium kanseri dışındaki tipler dışlanmıştır. Sonuçlar: Hastalarımızın postoperatif evrelemelerine bakıldığında yüzeyel myometriyal invazyonu olan 29 olgunun, 25'i MRI tarafından doğru olarak belirlenmiştir. MRI'ın yüzeyel myometriyal invazyonu göstermedeki doğruluk oranı % 86 bulunmuştur. Ayrıca MRI'nin Evre 1 olarak belirlediği 55 hastanın 42'sı cerrahi sonrasında da Evre 1 olarak tespit edilmiştir. MRI'a göre evre 1 olguların ise % 23'ü daha ileri evre olmuştur. Tartışma: Erken evre Endometroid tip Endometrium kanserlerinde preoperatif bakılan MRI yönteminin evreyi tahmin edip bu şekilde cerrahiyi yönlendirmede önemli olabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak günümüzde endometrium kanseri hastalarında preoperatif evreleme yapmak tartışmalı bir konudur. Ancak evreleme MRI ile yapılamasa bile cerrahiye yol göstermede yardımcı olabilir. Yüzeyel myometrial invazyonu olan olgularda doğruluk oranının yüksek olması MRI'ı Evre 1 olan hastalarda değerli kılmakta ve bu sayede endometrium kanserinde laparoskopi kullanımını yaygınlaştırabilir. Ayrıca morbiditede artış sağlayabilecek olan lenfadenektominin de Evre 1A olanlarda yapılma ihtiyacını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Endometrium cancer is the most common gynecologic malignancy in developed country. The vast majority of the patients are stage 1 at the time of diagnosis. Endometrioid histology is the most common hisyologic type of the endometrium cancer. The treatment of the endometrium cancer is surgical removal of uterus and ovaries and comprehensive staging. Prognosis, recurrence and survival are related with stage of the disease. The aim of this study is evaluation of the value of preoperative MRI in endometrial cancer. Material and method: This is a retrospective chart review in patients with endometrium carcinoma who were operated in our clinic between april 2008 and april 2016. Patients with non endometrioid histology were exclueded in this study. 63 of the patients with preoperative MRI were analysed for this study. Statistical analysis were performed with IBM SPSS version 22. Results: 25 of the 29 patients with MI