The impact of digitalization on regional economic convergence in Turkey
Dijitalizasyonun Türkiye'de bölgesel ekonomik yakınsama üzerindeki etkisi
- Tez No: 746521
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM RABİA KUŞTEPELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dijital, Dijitalizasyon, Yakınsama, Düzey-1, TBA, Digital, Digitalization, Convergence, NUTS-1, PCA
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dijitalizasyon, dünya ekonomilerinde ekonomik büyümeyi arttırmak amacıyla, dijital teknolojilerin ve bilgilerin etkin kullanımıdır. Evrakları bilgisayar ortamına aktarmaktan daha kapsamlıdır; aynı zamanda bir ekonominin tüm sektörleri için faydalı olacak değerler ve yeni beklentiler yaratır. İnsanlar, işletmeler, hükümetler ve ülkeler arasındaki mesafeleri azaltırken hareketliliği artırır. Dijitalizasyon bilgiye ulaşmayı kolaylaştırdığı için zamandan tasarruf sağlar ve büyük verinin tüm ekonomik birimlerin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda kullanılmasına olanak sağlar. Değerler ve yeni iş fırsatları yaratır. Ancak, dijitalleşme sürecinde ekonomik büyümenin güçlendirilmesi ve dolayısıyla bölgeler arasındaki gelir farklılığının azaltılması için dijital teknolojilerin etkin kullanımı, internet ve telefona erişim için yeterli altyapı ve bu kullanım için belirli yetenekler gereklidir. Yakınsama, belirli varsayımlar altında, fakir ve zengin bölgelerin belli bir süre sonra benzer kişi başına gelir seviyelerine sahip olacağını varsayar. Bu tez, dijitalizasyonun bölgeler arası gelir farklılıkları üzerindeki etkisini bulmak için dijitalleşmenin Türkiye'deki Düzey-1 bölgelerinde ekonomik yakınsama üzerindeki etkisini 2012-2020 döneminde incelemeyi amaçlamaktadır. Dijitalizasyonun etkisini analiz edebilmek için üç indeks Temel Bileşenler Analizi (TBA) kullanılarak oluşturulmuştur: Kullanım (DUI), Altyapı (DFI) ve Yetenekler (SI). Dijitalizasyonun yakınsama üzerindeki etkisini anlamak amacıyla sigma yakınsaması, beta yakınsaması ve birim kök testleri kullanılmıştır, ayrıca yakınsama hızı da hesaplanmıştır. Ampirik sonuçlar, Türkiye'deki NUTS-1 Bölgeleri arasında yakınsama olduğu sonucuna varmaktadır. Hatta, dijitalizasyon, seçilen dönemde bölgesel yakınsama üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca, DUI uzun vadeli bir etkiye sahipken, kişi başına gelir seviyeleri DFI ve SI'den geçici olarak etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Digitalization is the effective use of digital technologies and information to increase economic growth in the world economies. It is more than just transferring papers to computers; it also creates value and new prospects, which is beneficial to all sectors of an economy. Digitalization increases mobility while decreasing the distances between people, businesses, governments, and countries. Since it simplifies reaching information, it saves time and allows the use of big data for the needs and wants of all the economic agents. It creates values and new job opportunities. However, effective use of digital technologies, enough infrastructure for reaching the internet and telephones, and certain skills of this usage are necessary for the digitalization process for empowering economic growth, thus reducing the income divergence between regions. Convergence assumes that after a while, poor and rich regions will have similar per capita income levels, under certain assumptions. This thesis aims to examine the impact of digitalization on economic convergence in NUTS-1 regions in Turkey to find the effect of digitalization on the income differences across regions in the 2012-2020 period. Three indices are used for analyzing digitalization with Principal Component Analysis (PCA): Usage (DUI), Infrastructure (DFI), and Skills (SI). For understanding the impact of digitalization on convergence, sigma convergence, beta convergence, and unit root tests are conducted including the calculations of the speed of the convergence. Empirical results conclude that there is convergence across NUTS-1 Regions in Turkey. Moreover, digitalization has a positive impact on regional convergence in the selected period. Furthermore, while DUI has a long-term effect, per capita income levels are influenced by DFI and SI temporarily.