The ameliorative effect of rosmarinic acid and epigallocatechin gallate against doxorubicin-induced genotoxicity
Doksorubisin'in neden olduğu genotoksisiteye karşi rosmarinik asit ve epigallokateşin gallat'in koruyucu etkileri
  1. Tez No: 746592
  2. Yazar: SİNEM HELVACIOĞLU AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED HAMİTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Farmasötik Toksikoloji, Genetik, Pharmacy and Pharmacology, Pharmaceutical Toxicology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, Rosmarinik asit, Epigallokateşin gallat, Genotoksisite, Kemoprevensiyon, Doxorubicin, Rosmarinic acid, Epigallocatechin gallate, Genotoxicity, Chemoprotection
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Doksorubisin (Doks), birçok kanser türüne karşı etkili bir antineoplastik ilaçtır. Fakat, Doks'un normal hücreler üzerindeki genotoksisitesi istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Fenolik bileşiklerin antitümör, antioksidan ve antigenotoksik etkileri yoğun olarak araştırılmış ve son yıllarda kullanımları oldukça artmıştır. Rosmarinik asit (RA) ve epigallocatechin gallate (EGCG), bitkiler aleminde yaygın olarak bulunan fenolik bileşiklerdir. Bu çalışmada, RA ve EGCG'nin tek başına ve kombinasyon halinde Doks kaynaklı genotoksisite üzerindeki koruyucu etkisi, komet testi, sitokinez-blok mikronükleus testi ve Ames testi de dahil olmak üzere çeşitli in vitro test sistemleri ile araştırıldı. Doks kaynaklı genotoksisitede serbest radikallerin de rol oynadığı gösterilmiştir. Bu nedenlerle reaktif oksijen türlerinin oluşumu da bu çalışmada incelenmiştir. Ayrıca, bu kombinasyonların Doks'un kemoterapötik etkisi üzerindeki sinerjistik/antagonistik etkileşimi, tümör hücre hatlarında araştırılmıştır. Bulduğumuz sonuçlar, EGCG ve RA'nın genotoksik etki göstermediğini, ancak Doks'un CHO-K1 ve TK6 hücrelerinde genotoksisiteyi arttırdığını göstermektedir. EGCG ve RA, komet, mikronükleus ve Ames testlerinde Doks'un neden olduğu genotoksik etkileri önemli ölçüde azaltmıştır. EGCG ve RA'nın antioksidan özellikleri ve ayrıca DNA tamir mekanizmalarına etki etme yetenekleri, genoprotektif özelliği kazandırmış olabilir. Ayrıca, RA, CHO-K1 hücrelerinde hücre içi reaktif oksijen türlerinin oluşumunu azaltmıştır. Ancak EGCG'nin yüksek konsantrasyonlarının sahip olduğu pro-oksidan etkiden dolayı oksidatif strese ve hasarlı hücrelere karşı koruma sağlayamamıştır. Doks, MCF-7 hücrelerine karşı daha seçici iken, EGCG ve RA, MDA-MB-231 hücrelerine karşı daha selektif olarak bulunmuştur. EGCG veya RA, Doks ile birlikte meme kanseri hücrelerine uygulandığında her iki meme kanseri hücre hattında sinerjik etki gözlenmiştir. Bu çalışmada EGCG ve RA'nın meme kanseri hücrelerinde Doks'un hücre canlılığını azaltıcı etkisini indüklemede ve Doks'un neden olduğu genetik hasarı azaltmada etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Doxorubicin (Dox) is an anticancer agent that is effective against a variety of human cancers. However, one of the most adverse effects of Dox treatment is its genotoxic effect on normal cells. Antitumor, antioxidant, and antigenotoxic properties of phenolic compounds have been extensively investigated, and their use has expanded significantly in recent years. The phenolic compounds rosmarinic acid (RA) and epigallocatechin gallate (EGCG) are widely seen in plants. In this study, the protective effect of RA and EGCG alone and in combination on Dox induced genotoxicity was investigated with various in vitro test systems, including comet assay, cytokinesis-block micronucleus, and Ames test. It has been shown that free radicals are involved in Dox-induced genotoxicity. For these reasons, the formation of reactive oxygen species was also investigated in this study. Furthermore, the synergistic/antagonistic interaction of these combinations on chemotherapeutic effect of Dox was investigated in breast cancer cell lines. Our results show that EGCG and RA did not exerted genotoxic effect but Dox increased genotoxicity in CHO-K1 and TK6 cells. EGCG and RA significantly reduced the genotoxic effects of Dox in the comet assay, micronucleus, and ames assays. The antioxidant properties of EGCG and RA, as well as their ability to interfere with DNA repair pathways, may be involved in their genoprotective effect. Furthermore, RA decreased the intracellular reactive oxygen species generation in CHO-K1 cells. However, EGCG did not protect against oxidative stress and damaged cells due to its pro-oxidant properties at high concentrations. Dox was more selective against MCF-7 cells, EGCG and RA were found to be more selective against MDA-MB-231 cells. The synergistic effect was observed when EGCG or RA was administered together with Dox to breast cancer cells. In this study, EGCG and RA were found to be effective in decreasing Dox-induced genetic damage as well as inducing Dox's cell viability-reducing effect in breast cancer cells.