The order of the differently-abled: A biopolitical and evolutionary analysis of Martin McDonagh's plays
Farklı-yetililerin düzeni: Martin McDonagh'ın oyunlarının evrimsel ve biyopolitik incelemesi
  1. Tez No: 821281
  2. Yazar: FATMA KARAASLAN ÖZGÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KOYUNCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Martin McDonagh, engellilik çalışmaları, biyopolitika, iktidar, evrim, Foucault, Agamben, çağdaş İrlanda tiyatrosu, Martin McDonagh, disability studies, crip theory, biopolitics, evolution, Foucault, Agamben, contemporary Irish theatre
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu çalışma, İrlandalı oyun yazarı Martin McDonagh tarafından yazılmış The Beauty Queen of Leenane (1996), A Skull in Connemara (1996), The Lonesome West (1997), The Cripple of Inishmaan (1997), The Lieutenant of Inishmore (2001), The Pillowman (2003), and A Very Very Very Dark Matter (2018) adlı oyunları incelemeyi amaçlamaktadır. Foucaultcu ve Agambenci biyopolitika (biyoiktidar) düşüncesi, evrim teorisi ve engellilik teorisi tezin kuramsal yaklaşımının sacayağını oluşturmaktadır. Çalışmanın başlangıç bölümü, Foucault'nun sürekli bir evrim ve devinim halindeki biyopolitika düşüncesinin, bu düşüncenin sürekli değişen sınır ve kapsamıyla birlikte, detaylı bir analizini sunar. Bu bağlamda, sözü edilen ilk bölüm düşünürün güç, iktidar, iktidar türleri ve söylem üzerine yazdığı kitapları ve derslerinin incelemesini yapar. Bu bölüm aynı zamanda Agamben'in biyopolitika ve güç fikrini inceler. Bu detaylı biyopolitika okumasında, evrim kuramı ve engellilik kuramlarının yankılarını bulmak mümkündür, nitekim bu üç teori, iç içe geçmiş fikirler üzerine kuruludur. Bu nedenle, tezdeki oyun analizlerinde bu üç kuramsal bakış bir arada kullanılmıştır. Bu doktora tezindeki tiyatro oyunu çözümlemeleri temel olarak oyun karakterlerinin analizine odaklanır. Kurmaca karakterlerin analizleri, oyunların geçtiği yer ve zamanın da eleştirel bir gözle okunması ile desteklenmektedir. Bu nedenledir ki tüm oyun analizleri, yer ve zaman analizi ile başlamaktadır. Yer ve zaman incelemesi aynı zamanda tezin Foucaultcu ve Agambenci biyopolitika bağlamında incelenmesi açısından da önem taşımaktadır: Kurmaca yer ve zaman Foucaultcu bakış açısına göre, iktidar düzenekleri ve direnişin çarpıştığı ve aynı zamanda evrimci yansımaları olan habitat/ortam olarak işlev gösterir. Agambenci perspektife göre ise oyunların geçtiği yer ve zaman, toplama kampı gibi biyoiktidarın nekropolitik uygulamalarının yürürlüğe konduğu ortama benzer bir uzamsal paradigma olarak incelenmiştir. McDonagh'ın norm dışı ve/veya engelli karakterleri açısından bakıldığında ise oyun analizleri, öncelikle iktidar teknolojileri, iktidar-bilgi sistemleri ve periferik beden ve zihinlere sahip bu karakterlere uygulanan iktidar aparat ve aygıtlarını belirleyip tanımlamakta ve incelemektedir. Bu bağlamda, bu çalışma sadece karakterler ve farklı iktidar kiplerini değil; aynı zamanda oyunlardaki kanon-dışı karakterlerin direniş ve karşı-tutum/karşı- yönetime dair eylemlerini de inceler. Son tahlilde bu çalışma, farklı-yetili tabirine yönelik örtmeceleri (öfemizm) dışlayarak, bu tabiri McDonagh'ın kurmaca karakterleri bağlamında yeniden sahiplenmeyi ve adlandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Anglo-Irish playwright, Martin McDonagh's plays, The Beauty Queen of Leenane (1996), A Skull in Connemara (1996), The Lonesome West (1997), The Cripple of Inishmaan (1997), The Lieutenant of Inishmore (2001), The Pillowman (2003), and A Very Very Very Dark Matter (2018). Foucauldian and Agambenian biopolitics, the idea of evolution, and crip theory are the three pillars on which the theoretical framework of this study is erected. The first part of the study offers a comprehensive analysis of the idea of biopolitics tracing Foucault's works on power, different forms of power, politics, and discourse in order to be able to investigate his ever- evolving idea of biopolitics together with its shifting contours. It also inspects Agamben's postulation of biopolitics and power. This thorough inquiry into the notion of biopolitics has echoes of the idea of evolution and disability theory as these theories are always- already interpenetrated. In the analyses of the plays, therefore, these three theoretical tools are all interwoven. The critique of the plays mainly focuses on the analysis of the characters, which is buttressed by dissecting the settings with an analytical gaze. That is why all the analyses commence with an examination of the settings since they are crucial for both Foucauldian and Agambenian readings of the plays. As for the former, the setting serves as milieu where machinations of power and resistance collide, and it also has evolutionary reverberations. In terms of the latter, the setting is analysed as a spatial paradigm that is analogous to the concentration camp where necropolitics operate. As for the investigation of McDonagh's nonnormative and/or disabled characters, the analyses identify what technologies of power, power-knowledge systems, and what kind of appareils and/or dispositifs are exerted on these characters with peripheral bodies and/or minds. In this vein, not only the clash between these characters and different modalities of power but also the resistant/counter-conductive acts of the plays' non-canonical subjects are put under scrutiny. In the final analysis, this study aims to offer a reappropriation of the term differently-abled discarding the euphemistic qualities that have been attributed to the phrase.