The impact of brand image on customer loyalty in Istanbul-Turkey
Marka imajının müşteri bağlılığı üzerindeki etkisi: İstanbul Türkiye'de uygulamalı bir çalışma
- Tez No: 746657
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN TUNCAY TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşteri sadakati, marka imajı, Müşteri memnuniyeti, Customer loyalty, brand image, customer satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Dünya çapındaki pazar ölçeği, üretim ve pazarlamada birçok zorluğa tanık olmuştur. Uluslararası pazarlara açık olmanın bir sonucu olarak, çoğu şirket sadece dağıtım ağı ve üretim yeri ve fiyatlandırma politikaları açısından değil, aynı şekilde marka imajı açısından da kararlar almak zorundadır. Bu çalışma, marka imajı ile müşteri sadakati arasındaki ilişkiyi İstanbul Türkiye'de (örnek markalar; Adidas, Vodaphone, Zara, BIM Market, Apple, Nike, Burger King ve Turkcell) organize edilen uygulamalı bir çalışma ile göstermeye çalışmaktadır. Bu kapsamda, bağımsız değişken olarak marka imajı, bağımlı değişken olarak müşteri sadakati kullanılmıştır. Çalışmada amprik analiz birincil verilere dayanmaktadır. Kişilere 250 adet anket uygulanmış, ancak sadece 150 adeti veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Değişkenler arasında var olan ilişkiyi analiz etmek için korelasyon analizi kullanılırken, marka imajının müşteri sadakati üzerindeki etkisini incelemek için regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç, marka imajı ile müşteri sadakati arasında anlamlı bir ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, pazar paylarını artırabilmeleri ve etkili olabilmeleri için şirketler marka imajını iyileştirerek müşteri sadakatini güçlendirmelidirler.
Özet (Çeviri)
The worldwide market scale has witnessed many challenges in production and marketing. As a result of being open to international markets, most companies have to make decisions not only in terms of distribution network, production location, and pricing policies but also in the context of brand image. This search shows the relationship between brand image and customer loyalty with an applied study organized in Istanbul, Turkey (brands: Adidas, Vodaphone, Zara, BIM Market, Apple, Nike, Burger King, and Turkcell). In the study, brand image is used as an independent variable, while customer loyalty is used as a dependent variable. The empirical analysis depends on primary data. A total of 250 questionnaires were distributed to individuals, but only 150 were used as data collection means. While correlation analysis is used to analyze the relationship between the variables, regression analysis is performed to examine the effect of brand image on customer loyalty. The result demonstrates a significant relationship between brand image and customer loyalty. Consequently, companies must strengthen customer loyalty by improving their brand image to enhance their market share and effectiveness.