Farklılık yönetimi algısı ile duygusal bağlılık arasındaki ilişkide sosyal sermayenin düzenleyici etkisi
The moderating effect of social capital on the relationship between perception of difference management and affective commitment
  1. Tez No: 746803
  2. Yazar: EMİNE YILMAZ ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FERHAT ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal bağlılık, Farklılık yönetimi algısı, Sosyal sermaye, Affective commitment, Diversity management perception, Social capital
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tezde, çalışanların farklılık yönetimi algıları ile duygusal bağlılıkları arasındaki ilişkide sosyal sermayenin düzenleyici etkisi araştırılmaktadır. Bu çalışma, farklılık yönetimi algısı ve sosyal sermaye değişkenlerinin doğrudan etkilerinin yanı sıra bu değişkenler arasındaki etkileşimin, duygusal bağlılık üzerindeki düzenleyici etkisine odaklanmaktadır. Burada ele alınan ilişkiler, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde görev yapan 317 akademik personelden oluşan örneklem üzerinden analize tabi tutulmuştur. Çalışmada öncelikle sosyal kimlik teorisinden hareketle, farklılık yönetimi algısının duygusal bağlılık üzerinde pozitif yönlü bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. İkinci aşamada, Bourdieu'nun sosyal sermaye teorisinden yola çıkılarak, sosyal sermayenin boyutlarının duygusal bağlılık üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Yaşam değeri boyutunun, duygusal bağlılık üzerinde anlamlı ve negatif yönlü bir etkisi tespit edilirken, diğer boyutlar ile duygusal bağlılık arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Çalışmada sosyal kimlik teorisi ve sosyal sermaye teorisinin birlikte ele alındığı üçüncü aşamada, bireysel farklılık yönetimi algısı ile duygusal bağlılık arasındaki ilişkide sosyo proaktivite, aile ve arkadaşlık ilişkileri, tolerans ve iş ilişkilerinin negatif yönde düzenleyici etkisi ortaya konulmuştur. Örgütsel farklılık yönetimi algısı ile duygusal bağlılık arasındaki ilişkide ise güven ve yaşam değerinin pozitif yönde düzenleyici etkisi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the moderating effect of social capital on the relationship between employees' perceptions of diversity management and their affective commitment is investigated. This study focuses on the direct effects of difference management perception and social capital variables, as well as the moderator effect of the interaction between these variables on affective commitment. The relationships discussed here were analyzed through a sample of 317 academic staff working at Osmaniye Korkut Ata University, Kahramanmaraş Sütçü Imam University and Hatay Mustafa Kemal University. In this study, first of all, based on social identity theory, it was determined that the perception of difference management has a positive effect on emotional commitment. In the second stage, starting from Bourdieu's theory of social capital, the effect of the dimensions of social capital on affective commitment was investigated. While the value of life dimension had a significant and negative effect on affective commitment, no statistically significant relationship was found between other dimensions and affective commitment. In the third stage, in which social identity theory and social capital theory were discussed together in the study, the negative regulatory effect of socio-proactivity, family and friendship relations, tolerance and work relations on the relationship between individual difference management perception and affective commitment was revealed. On the other hand, the positive regulatory effect of trust and life value was determined in the relationship between organizational difference management perception and affective commitment.