İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi'ndeki ŞR_000074 numaralı Şiir Mecmuası (İnceleme, metin ve MESTAP'a göre tasnifi)
The Journal of Poetry number SR_000074 in the Library of Istanbul Research Institue (Review-text and to MESTAP's classification)
- Tez No: 746884
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP FAZIL DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, şiir, şiir mecmuası, 19. yüzyıl, MESTAP, Classical Turkish Literature, poem, poetry magazine, 19th century, MESTAP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 427
Özet
Çalışmamızın konusunu İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi'ndeki ŞR_000074 numaralı şiir mecmuası ve zikredilen mecmuanın ihtiva ettiği metinler oluşturmaktadır. Derleyenin, belli bir tertibe riayet etmeden zevkine göre oluşturmuş olduğu mecmuada, mahlası belli olan 117 şairin şiirleriyle birlikte söyleyeni bilinmeyen 179 şiir, toplam 646 şiir yer almaktadır. 118 varaktan oluşan mecmua incelenirken şairi belli olan şiirler, varsa şairlerin divanlarıyla karşılaştırılmış, divanlarda mevcut olup mecmuada yer almayan yahut tam tersi olarak mecmuada mevcut olup divanda yer almayan farklı nazım şekillerindeki şiirler tespit edilmiştir. Tespit edilen bulgular kelime, beyit sayısı farklılıkları, eksiklikleri gibi hususiyetleri bakımından belirli bir sisteme göre sunulmuştur. Mecmuada müellif ve telif tarihi açıkça belirtilmemişse de ipucu mahiyetindeki bilgilerden yola çıkarak mecmuanın derleyeni tespit edilmiş ve mecmuada farklı yüzyıllara ait pek çok şairin şiirleri bulunsa da 19. yüzyıla ait bir mecmua olduğunda karar kılınmıştır. Daha önce yapılmış çalışmaların devamı ve tamamlayıcısı niteliğinde hazırlanan bu çalışmada, mecmuanın muhtevası detaylıca incelenmiş ve Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the poetry magazine numbered ŞR_000074 in the Library of the Istanbul Research Institute and the texts contained in the mentioned magazine. There are 179 poems of unknown origin, 646 poems in total, together with the poems of 117 poets whose pseudonyms are known, in the magazine that the compiler has created according to his or her taste without any order. While examining the magazine consisting of 118 leaves, the poems whose poets are known are compared with the existing divans that we have reached, poems in different verse forms that are in the divan but not in the journal or, on the contrary, in the journal but not in the divan, have been identified. The findings were presented according to a certain system in terms of features such as word, couplet number differences and deficiencies. Although the author and the copyright date are not clearly stated in the journal, the author of the journal has been determined based on the clues and it has been decided that it is a 19th century journal even though there are poems of many poets from different centuries in the journal. In this study, which was prepared as a continuation and complement of previous studies, the content of the journal was examined in detail and classified according to the Systematic Classification of Journals Project (MESTAP).