Verildiği ülkede iptal edilen yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi
Recognition and enforcement of foreign arbitral awards set aside in the country of origin
- Tez No: 746903
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN BAHADIR ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yabancı hakem kararı, tanıma, tenfiz, iptal, New York Sözleşmes, Foreign arbitral awards, recognition, enforcement, set aside, New York Convention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
1958 tarihli Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizi Hakkındaki New York Sözleşmesi, milletlerarası hakem kararlarının tanınması ve tenfizi konusunu düzenlemekte olup dünyadaki pek çok ülke tarafından da onaylanmış bulunmaktadır. Sözleşme'nin V. maddesinde yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfzine engel teşkil edecek sebepler tahdidi olarak sayılmıştır. Çalışmamızın esas konusunu oluşturan ve Sözleşme'nin V. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde yer alan bu sebeplerden bir tanesi ise verildiği ülke kanunları veya bu ülkenin yetkili makamlarınca iptal edilmiş yabancı bir hakem kararının başka bir ülkenin milli mahkemeleri tarafından tenfiz edilip edilemeyeceği meselesidir. Bunun yanısıra, Sözleşme'nin VII. maddesi de verildiği ülkede iptal edilmiş yabancı hakem kararlarının tenfiz edilip edilemeyeceği hususundaki tartışmaların bir diğer dayanağını oluşturmaktadır. Sözleşme'nin V(1)(e) ve VII. maddeleri devlet mahkemeleri tarafından farklı şekilde yorumlanarak çelişkili kararların meydana gelmesine sebep olmuştur. Zira, bazı devlet mahkemeleri verildiği ülkede iptal edilmiş olan hakem kararlarının tenfiz edilebileceği yönünde karar verirken, bazı mahkemeler çalışmamızda ayrıntılı olarak incelenecek olan çeşitli sebeplerle bunun mümkün olmadığı sonucuna varmıştır. Buradan yola çıkarak, günümüzde hala tartışmalı olan bu konu ayrıntılı bir şekilde ele alınarak, farklı devlet mahkemeleri tarafından çelişkili kararların verilmesini önlemek amacıyla çözüm önerileri ortaya konmaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde milletlerarası hakem kararlarının tanınması ve tenfizi hakkında genel bilgilere yer iii verilmektedir. Yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizine ilişkin Türk mevzuatı ve taraf olduğumuz milletlerarası anlaşmalar incelenerek, mevzuat ve anlaşmalarda yer alan tanıma ve tenfiz engellerine ilişkin sebepler ortaya konmaktadır. Bunun devamında, çalışmanın ikinci bölümünde, 1958 tarihli New York Sözleşmesi'nin ilgili hükümleri çerçevesinde, verildiği ülkede iptal edilen yabancı hakem kararlarının tanınması ve/veya tenfizinin mümkün olup olmadığı sorusuna cevap aranmaktadır. Bu bağlamda, konu ile ilgili doktrindeki görüş ayrılıklarına yer verilerek milletlerarası anlaşmalar, ilgili mevzuat ve yabancı mahkeme kararları çerçevesinde bir değerlendirme yapılmaktadır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise Türk öğretisi ve yargısının konuya bakış açısı incelenerek bu tartışmalı konuya çözüm önerileri getirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
1958 New York Convention on Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards which contains provisions regulating the recognition and enforcement of foreign arbitral awards has been ratified by many countries around the world. Article V of the Convention lists grounds in which regocnition and enforcement of the award“may be”refused. As for constituting the main objective of our study, Article V(1)(e) of the Convention states that recognition and enforcement of the award may be refused, only if the party furnishes to the competent authority where the recognition and enforcerment is so sought, proof that the award has not yet become binding on the parties, or has been set aside or suspended by a competent authority of the country in which, or under the law of which, the award was made. Additionally, Article VII of the Convention forms the other basis of the arguments regarding whether awards thats have been set aside in the country of origin are capable of being recognised and enforced by the courts of another State. Article V(1)(e) and Article VII were interpreted differrently by different State courts which led to conflicting decisions. Hence, some State courts are in the opinion that annulled awards could be recognised and enforced and some came into the conclusion that recognition and enforcement of annulled awards should be refused for various reasons that will be throughly anaylsed in the following chapters of our study. Therefore, the main focus of this study is to discuss this contentious matter and to propose various solutions in preventing conflicting judgments to be given by different State courts. v Our study is comprised of three parts. The first part contains general information on recognition and enforcement of foreign arbitral awards. In this context, a detailed analysis of the Turkish law regulating recognition and enforcement of foreign awards and the ratified international agreements have been laid down. Subsequently, the second part of our study focuses on finding an answer to the question whether set aside awards could be recognised and enforced under the 1958 New York Convention. In this context, a detailed analysis was made taking into account different views in the doctrine as well as international agreements, regulations and foreign court decisions. The third and last part of our study lays down different solution proposals to avoid the controversy created by the different interpretations of Article V(1)(e) and Article VII of the New York Convention.