İkonografik gelenek sonrası Aziz Sebastian imgesi
The image of Aaint Sebastian after the iconographic tradition
- Tez No: 746936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP YÜZGÜLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Aziz Sebastian, İkonografi, Homoerotizm, Savaş, Saint Sebastian, Iconography, Homoeroticism, War
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada ikonografik gelenek sonrası Aziz Sebastian temsillerine odaklanılırken, ele alınan süreçte üretilen imgelerin görsel kodlarının kavranması açısından ikonografik geleneğin Aziz Sebastian betimleri de incelenmiştir. Azizin efsanesinin Hıristiyan literatüründeki kaynaklarına değindiğimiz birinci bölümde, vebaya karşı koruyuculuk misyonunun ortaya çıkışı, erken dönem ikonografideki örnekleriyle birlikte ele alınmıştır. 14. yüzyıldan itibaren yükselen veba salgınlarıyla yaygınlaşan Aziz Sebastian betimlerinin Rönesans'taki örnekleri, antik Yunan kaynakları ve dönemin Yeni Platonculuk gibi düşünce akımlarının geliştirdiği teorilerle birlikte çözümlenmiştir. Azizin oklandığı sahnelerin İsa'nın çilesine ilişkin bazı betim tipleriyle benzerliği, kurban olgusunun paganizm ve Hıristiyanlık arasındaki farklılığına değinilerek incelenmiştir. Azizin imgelerine günümüze dek atfedilen homoerotik anlamın hem yazınsal hem de gösterim mantığı açısından kökenlerini incelediğimiz ikinci bölümde, erkek eşcinselliğinin görsel koduna dönüşmesinde, bedenin idealizasyonu ve fallusun vurgulanması gibi özelliklerin etkisi fotoğraf ve resim örnekleriyle birlikte araştırılmıştır. Azizin gösterim kalıbının yaygınlaşmasının arka planındaki toplumsal gelişmeleri açıklamak için eşcinsel komünitenin tarihindeki önemli duraklara, kurban olgusunun gölgesinde değinilmiştir. Azizin arketip niteliği olarak tanımlanabilecek koruyuculuğun, AIDS/HIV süreciyle birlikte güncel koşullara uyarlanarak politik bir anlam kazanması, performans ve resim çözümlemeleri çerçevesinde ele alınmıştır. Son olarak üçüncü bölümde, Birinci Dünya Savaşı dönemi ve sonrasında muktedir şiddeti kurbanlarının Aziz Sebastian'la özdeşleştirilmesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study while focuses on Saint Sebastian's represantations after the iconographic tradition, in order to comprehend the visual codes of the images that produced during this era, the iconographic portrayals of Saint Sebastian are also studied. In the first chapter, which deals with the sources of the legend of the Saint in the Christian literature, the emergence of the mission of protection from plague is examined together with the early iconographical examples. The Renaissance era portrayals of Saint Sebastian that were spread from the 14th century onwards due to the spread of plague epidemics are discussed through the ancient Greek sources and the theories that were cultivated by new thought currents like Neo Platonism. The similarities between the scenes of the execution of the Saint by arrows and some versions of the portrayal of Christ's Passion are examined with referance to the differences of understanding sacrifice in paganism and Christianity. In the second chapter the literary roots and the mode of represantation of the homoerotic meanings attributed to Saint Sebastian's images until today are investigated and the impact of characteristics like the idealisation of the body and the stressing the phallus in turning the Saint into a visual code of male homosexuality are examined through examples of paintings and photography. In order to explain the spread of the demonstration pattern of the Saint, referances to the crucial moments of the gay community's history are made in connection to the theme of sacrifice. The fact that protectiveness which can be described as the archetypical feature of Saint Sebastian gained a political meaning through a transformation process during the AIDS/HIV epidemic is discussed via an analysis of pictures and performances. Lastly, in the third chapter, the identification of the victims of systemic and institutional violence with Saint Sebastian from the period of World War I and afterwards is examined.