Sosyal politikalar ile ekonomik kalkınmanın karşılıklı ilişkisi: Güney Kore örneği
The relationship of social policies and economic development: South Korean case
  1. Tez No: 746937
  2. Yazar: ESRA KUSER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal politikalar, endüstri ilişkileri, ekonomik kalkınma, ithal ikamesine dayalı kalkınma, ihracata dayalı kalkınma, Güney Kore, Social policies, industrial relations, economic development, import substitution, export-led development, South Korea
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu tez çalışmasının konusu Güney Kore'nin kalkınma döneminde yürüttüğü ekonomik ve sosyal politikalardır. Tezin amacı bu politikaların ekonomik kalkınmayla ve birbirleriyle olan karşılıklı ilişkilerini ortaya koymak, kalkınmanın aşamalarına göre ortaya çıkan ilişkileri analiz etmektir. Bu amaçla, literatür araştırmalarına dayalı olarak sosyal politikalar, ekonomik kalkınma, endüstri ilişkileri, sosyal güvenlik, eğitim, sağlık ve yeniden dağıtım başlıkları altında incelenmiş; bunların ekonomik kalkınma ile ilişkileri ortaya konulmuştur. Daha sonra Güney Kore'nin endüstri ilişkileri ve geniş anlamda sosyal politikaları, ekonomik tarihi ve kalkınma politikaları bağlamında incelenmiştir. Sonuç olarak endüstri ilişkilerinin ülke yönetimleri tarafından kalkınma politikalarına dayalı olarak belirlendiği ve sosyal hedefler yerine ekonomik hedefler doğrultusunda kullanılan bir girdi olduğu görülmüştür. Ülkede ekonomik olarak başarılı bir tablo ortaya çıksa da kalkınma döneminde çalışanlar açısından olumsuz bir tablo sergileyen bu endüstri ilişkileri yapısı diğer sosyal politika alanlarındaki sunumları da olumsuz etkilemiş, sosyal güvenlik, sağlık ve eşitsizliklerle mücadele bakımından etkili politikalar ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the economic and social policies of South Korea during the development period. The aim of the thesis is to reveal the mutual relations of these policies with economic development and with each other, and to analyze the relations that occur according to the stages of development. The paper examines industrial relations, and social policy areas of social security, education, health and redistribution in general and in particular, the South Korean case, as well as the relationship of these policy areas with economic development. The research reveals the conclusions that industrial relations are determined by the country's leadership based on development policies and used as an input in line with economic goals. Meanwhile the social goals are neglected and postponed. Even though the country shows an economical success story its industrial relations structure shows a negative picture for the workers during the development period. Moreover this type of industrial relations affected the provisions of social policies in broad sense also negatively. As a result the country did not have effective social policies in terms of social security, health and equal distribution in compliance with its economic success during its development period.