Vocabulary learning strategies used by EFL undergraduate students at Karabük University
Karabük Üniversitesinde EFL lisans öğrencilerinin kullandıkları kelime hazinesi stratejileri
  1. Tez No: 746957
  2. Yazar: KHALEFA KHEDER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAYEF JOMAA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime Öğrenme Stratejileri, EFL Lisans Öğrencileri, Cinsiyet, Yeterlilik Düzeyi, Akademik Anabilim Dalı, Schmitt Taksonomisi, Vocabulary Learning Strategies, EFL Undergraduate Students, Gender, Proficiency Level, Academic Major, Schmitt's Taxonomy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Genel olarak İngilizce öğrenmek, özellikle kelime dağarcığı birçok çalışmanın ilgisini çekmiştir. Bununla birlikte, Türkçe bağlamında kelime öğrenme stratejileri üzerine sınırlı çalışmalar yapılmıştır. Bu nedenle, mevcut çalışma Karabük Üniversitesi'ndeki EFL lisans öğrencileri tarafından kullanılan kelime öğrenme stratejilerinin (VLSs) kalıplarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada tanımlayıcı istatistiksel analizler de dahil olmak üzere nicel bir araştırma tasarımı kullanılmıştır. Bu çalışmaya katılanlar Karabük Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği olmak üzere 3 bölümden lisans öğrencileridir. Kullanılan araştırma aracı, Schmitt'in (1997) kelime öğrenmek için taksonomisinden benimsenen bir anketti. Araştırmanın örneğinde 2021-2022 akademik yılının ilk döneminde 206 kadın ve erkek katılımcı yer aldı. Bulgular, katılımcıların ılımlı bir strateji yelpazesi kullandığını gösterdi. Daha spesifik olarak, bulgular 'Sınıf arkadaşlarından anlam isteyin', 'Kelimeyi anlamının resimsel bir temsili ile inceleyin', 'Kelimeyi koordinatlarıyla ilişkilendirin', 'Sözel tekrar' ve 'Kelime defterini koru' stratejilerinin oldukça kullanıldığını ortaya koydu. Bulgular ayrıca erkek lisans öğrencilerinin tüm VLS'leri kadın meslektaşlarından daha yüksek bir oranda kullandıklarını göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışmanın sonuçlarının, eğitmenlerin öğrenme kelime dağarcığında öğrencilere yardımcı olmak için en iyi VLS'leri istihdam edebilecekleri öğretim ve öğrenme süreçlerine yansıması ve öğrencilerin kendilerine en uygun stratejilere aşina olmaları bekmektedir.
Özet (Çeviri)
Learning English in general, particularly vocabulary has attracted the interest of lots of studies. However, limited studies have been conducted on vocabulary learning strategies in the Turkish context. Therefore, the current study aims to examine the patterns of vocabulary learning strategies (VLSs) used by EFL undergraduate students at Karabuk University. The study used a quantitative research design, including descriptive statistical analyses. The respondents of this study were undergraduate students from 3 departments: English Language and Literature, Electric-Electronic Engineering, and Computer Engineering at Karabuk University. The research instrument used was a questionnaire adopted from Schmitt's (1997) taxonomy for learning vocabulary. The sample of the study included 206 male and female respondents during the first semester of the academic year 2021–2022. The findings indicated that the respondents used a moderate range of strategies. More specifically, the findings revealed that“Ask classmates for meaning”,“Study the word with a pictorial representation of its meaning”,“Associate the word with its coordinates”,“Verbal repetition”and“Keep vocabulary notebook”strategies are highly used. The findings also showed that male undergraduate students used all VLSs at a higher percentage than their female counterparts. Consequently, it is expected that the outcomes of this study will reflect on the teaching and learning processes in which instructors could employ the best VLSs to assist learners in learning vocabulary, and learners could become familiar with the strategies that suit them best.