Birinci karpometakarpal eklem osteoartritinin tedavisinde intraartriküler plateletten zengin plazma ve kortikosteroid uygulamalarının ağrı şiddeti, el fonksiyonu ve başparmak tutma kuvveti üzerine etkinliklerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Assessment and comparison of efficacy of intra-articular platelet rich plasma and corticosteroid on pain, hand function and pinch strength in first carpometacarpal joint osteoarthritis treatment
  1. Tez No: 747055
  2. Yazar: NİMET EZGİ DABAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE HALE HEKİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci karpometakarpal eklem osteoartriti, el osteoartriti, PRP, kortikosteroid, intraartiküler enjeksiyon, ultrasonografi, Thumb base osteoarthritis, hand osteoarthritis, PRP, corticosteroid, intra-articular injection, and ultrasonography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Birinci Karpometakarpal Eklem Osteoartritinin Tedavisinde İntraartriküler Plateletten Zengin Plazma ve Kortikosteroid Uygulamalarının Ağrı Şiddeti, El Fonksiyonu ve Başparmak Tutma Kuvveti Üzerine Etkinliklerinin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması Amaç: Birinci karpometakarpal (KMK) eklem osteoartriti (OA) tedavisinde tek doz intraartriküler (İA) plateletten zengin plazma (PRP) ve kortikosteroid (KS) tedavilerinin ağrı, el fonksiyonu, başparmak tutma kuvvetleri üzerindeki etkinliğini değerlendirmek ve etkinlik düzeylerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Birinci KMK eklem OA tanısı almış 60 hasta çalışmaya alındı. Hastalar Grup 1 (PRP) ve Grup 2 (KS) şeklinde iki gruba randomize edildi. Enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 1. 3. ve 6. ayda hastalar vizüel anlog skala (VAS) ile ağrı, Duruöz El İndeksi (DEİ) anketi el fonksiyonları ve pinçmetre ile başparmak tutma kuvvetleri açısından değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda her iki grupta da 1. aydaki kontrollerde VAS, DEİ skoru ve başparmak tutma kuvvetleri açısından istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görüldü. PRP grubunda 1. 3. ve 6. ayda tüm değişkenlerde başlangıç değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzelme saptandı. 1. ve 6. aylardaki ölçümlerin karşılaştırılması ve 3. ve 6. aylardaki ölçümlerin karşılaştırılmasında başparmak tutma kuvvetlerinin anlamlı olarak arttığı, VAS ve DEİ skorlarında ise anlamlı değişiklik olmadığı gözlendi. KS grubunda 1. 3. ve 6. aylardaki sonuçlar ile başlangıç değerleri karşılaştırıldığında, değişkenlerin tümünde anlamlı düzelme olduğu gözlendi. 1. ve 6. ay sonuçları, 3. ve 6 ay sonuçları karşılaştırıldığında ise tüm değişkenler arasında anlamlı fark olmadığı görüldü. Sadece 1. ve 3. ay uç uca tutma kuvveti ölçümü değerleri karşılaştırıldığında anlamlı bir düzelme mevcuttu. Her iki grubun 1. 3. ve 6. ay kontrol sonuçları karşılaştırıldığında ise iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: Tek doz İA PRP ve kortikosteroid enjeksiyonlarının her ikisi 1. KMK eklem OA tedavisinde benzer şekilde etkin bulundu. Her iki tedavide de ağrı ve x fonksiyonlardaki düzelme en fazla 1. ayda görülmüş olup bu etki 6. aya kadar devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
Assessment and Comparison of Efficacy of Intra-Articular Platelet Rich Plasma and Corticosteroid on Pain, Hand Function and Pinch Strength in First Carpometacarpal Joint Osteoarthritis Treatment Aim: We aim to determine and compare the efficiency of single dose intra-articular (IA) platelet rich plasma (PRP) and corticosteroid (KS) injections for the treatment of first carpometacarpal joint osteoarthritis (1. CMC OA) on the basis of pain, hand function and pinch strength. Material and Method: Sixty patients meeting the criteria were included in the study. Patients were randomized into Group 1 (PRP group) or Group 2 (CS group). Patients were evaluated by Visual Analogue Scale (VAS), Duruoz Hand Index (DEI) and pinch meter for pain and function. Results: We determined statistically significant improvements at both group in respect to VAS, DEI and pinch strength in the 1st month' visit when compared to initial values. In the PRP Group, there were statistically significant improvements in all parameters at 1st, 3rd and 6th month's visits when compared to initial values. At the comparisons of 1st month's result with 3rd month's result and 1st month's result with 6th month's results; while there was no statistically significant difference between VAS and DEI results, pinch strength difference was statistically significant. In the CS group; when the results of 1st, 3rd and 6th month's visits were compared with initial results, there were statistically significant improvement in all parameters. In the comparison of 1st month results with 6th month's results and 3rd month's result with 6th month's results, there were no statistically significant improvement in all parameters. Only in the comparison of tip pinch results at 1st and 3rd month there was significant difference. When we compared results of two groups at 1st, 3rd and 6th months; there wasn't any statistically significant difference. Conclusion: Single dose of both IA PRP and IA Corticosteroid injections were found to be similarly efficient for the treatment of 1st CMC OA. Maximal xii improvements in all parameters were determined at the 1st month's visit. These improvements in the pain and functions were maintained until 6th month.