Başparmak karpometakarpal eklem osteoartritinde ultrason tedavisinin etkinliği
Effect of the ultrasound treatment on thumb carpometacarpal joint osteoarthritis
- Tez No: 267025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM BİRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Başparmak karpometakarpal eklemi, osteoartrit, ultrason, Thumb carpometacarpal joint, osteoarthritis, ultrasoun
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı baş parmak karpometakarpal (KMK) eklem osteoartritinde ultrason uygulamasının eklemde ağrı, fonksiyonel durum ve kas gücüne etkisinin araştırılmasıdır.MATERYAL-METOD: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniğine başparmak kökünde ağrı (VAS >4 cm) ve/veya deformite şikâyeti ile başvuran, klinik ve radyografik olarak başparmak KMK eklem osteoartriti ile uyumlu hastalar çalışmaya alındı. Hastalar iki gruba randomize edildi. Birinci gruba ultrason tedavisi, ikinci gruba plasebo ultrason tedavisi (cihaz kapalı) haftada 5 gün, üç hafta boyunca, günde 5 dakika şeklinde verildi. Hastaların değerlendirmeleri tedavi öncesi, tedavi sonunda ve tedavi bitiminden 6 hafta sonra yapıldı. Elde istirahatte ve hareketle (günlük yaşam aktiviteleri sırasında) oluşan ağrı değerlendirmesi 10 cm lik vizüel analog skala (VAS) ile, parmak sıkma gücü pinçmetre ile, el kavrama gücü JAMAR dinamometresi ile ölçüldü. Fonksiyonel değerlendirme için AUSCAN el osteoartrit indeksi kullanıldı.BULGULAR: Her iki grupta da tedavi sonunda ve 6. haftada istirahat sırasındaki ağrı ve hareketle ağrı açısından anlamlı iyileşme oldu. Tedavi sonunda istirahat sırasında ve hareketle ağrı skorları ultrason grubunda plasebo grubuna göre daha düşüktü; 6. haftada ise hareketle ağrı skoru ultrason grubunda plasebo grubuna göre daha düşüktü. Kavrama gücü yalnızca ultrason grubunda altıncı haftada anlamlı artış gösterdi. Uç-uca tutma ve üç nokta tutma gücü ultrason grubunda tedavi sonunda ve 6. haftada başlangıca göre artmıştı; plasebo grubunda ise 6. haftada başlangıca göre artmıştı. Tutma güçleri açısından gruplar karşılaştırıldığında hiçbir dönemde anlamlı fark saptanmadı. AUSCAN toplam skoru ultrason grubunda tedavi sonunda ve 6. haftada başlangıca göre anlamlı düzelme gösterdi. Gruplar karşılaştırıldığında AUSCAN toplam skoru hem tedavi sonunda, hem de 6. haftada plasebo grubundan anlamlı düzeyde daha iyiydi. AUSCAN fonksiyon skoru 6. haftada plasebo grubundan anlamlı düzeyde daha iyiydi.SONUÇ: Başparmak karpometakarpal eklem osteoartritinde ultrason tedavisi ağrı, kavrama gücü ve fonksiyonel durum üzerine etkilidir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE AND HYPOTHESIS: The purpose of this study was to determine the effectiveness of ultrasound treatment on pain, muscle strength and functional state in thumb carpometacarpal joint osteoarthritis.MATERIAL AND METHODS: Thirty patients who applied to the outpatient clinics of Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Dokuz Eylul University School of Medicine, with a complaint of thumb joint pain and/or deformity, and were diagnosed clinically and radiographically as first carpometacarpal joint osteoarthritis, were included in the study. Patients were randomly assigned into two groups. One group received ultrasound while the other group received sham ultrasound as a placebo five minutes, five days a week for three weeks. The patients were evaluated before treatment, at the end of the treatment and six weeks after the end of the treatment. Evaluation parameters were pain at rest and pain with movement assessed by visual analog scale (VAS), pinch strength by pinchmeter, grip strength by Jamar hand dynamometer, and function by AUSCAN hand osteoaarthritis index.RESULTS: Both groups showed significant improvements in pain at rest and pain at movement at the end of treatment and at sixth week. In the ultrasound group, pain scores at rest and with movement were statistically significantly lower than the placebo group at the end of the treatment; while pain score with movement was statistically significantly lower than the placebo group at sixth week. Grip strength improved significantly only in the ultrasound group at sixth week. Pulp-to-pulp pinch and chuck pinch strength significantly increased at the end of the treatment and at sixth week in the ultrasound group while these parameters significantly increased at sixth week in the placebo ultrasound group. When the goups were compared, there were no significant differences in pinch strength measurements at any time. AUSCAN total score improved significantly in the ultrasound group at the end of treatment and sixth week. When the groups were compared, AUSCAN total score was significantly better than the placebo group both at the end of treatment and at sixth week. AUSCAN function score was significantly better than the placebo group at sixth week.CONCLUSION: Ultrasound treatment is effective on pain, grip strength and functional state in patients with thumb carpometacarpal joint osteoarthritis.