Multı̇parametrı̇k prostat MRG (mpMRG) tetkı̇kı̇nde PI-RADS 3 olarak tanımlanan ve patolojı̇sı̇ malı̇gn gelen lezyonlarda dı̇füzyon MRG tetkı̇kı̇nde eşı̇k ADC değerı̇nı̇n saptanması ve tanıya katkısının araştırılması
Determination of cut-off ADC value in diffusion weighted imaging (DWI) and investigation of its contribution to diagnosis in lesions defined as pi-rads 3 in multiparametric prostate MRI (mpMRI) and whose pathology is malignant
  1. Tez No: 747059
  2. Yazar: BÜŞRA İLKNUR ARDA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU SEHER ANIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ADC değeri, KOAK, mpMRG, PI-RADS 3, prostat kanseri, ADC value, csPCa, mpMRI, PI-RADS 3, prostate cancer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Prostat kanseri dünya genelinde erkeklerde en sık ikinci kanser türüdür. Günümüzde multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme (mpMRG), rutin tanı yöntemleri olan dijital rektal muayene (DRM), serum prostat spesifik antijen (PSA) testi ve transrektal ultrason (TRUS) kılavuzluğunda biyopsi işlemine ek olarak yaygın kullanılmaktadır. mpMRG tetkikinin elde edilmesi, değerlendirme ve raporlamasıProstat Görüntüleme-Raporlama ve Veri Sistemi (PI-RADS) kılavuzuna göre yapılmakta ve lezyonlar klinik olarak anlamlı kanser (KOAK) bulunma ihtimaline göre skorlanmaktadır. Ancak PI-RADS kılavuzunda lezyon yönetimi ile ilgili tavsiye bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı KOAK bulunma olasılığı belirsiz olarak tanımlanan PI-RADS 3 lezyonlarda difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG) üzerinden elde edilen görünür difüzyon katsayısı (ADC) haritasında ADC değerlerini inceleyerek prostat kanseri şüphesi ve klinik yaklaşıma olası katkısını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ocak 2018-Mayıs 2022 tarihleri arasında hastanemize başvuran, klinik olarak prostat kanseri şüphesi bulunması nedeniyle TRUS kılavuzluğunda prostat biyopsisi yapılan ve mpMRG tetkiki bulunan, retrospektif olarak değerlendirilen mpMRG tetkikinde PI-RADS 3 skor grubuna dahil ettiğimizyaşları 48 ile 77 arasında (yaş ortalaması 64,63±7,15) olan tamamı erkek toplamda 60 olgudan oluşmaktadır. Patoloji sonuçlarına göre olguların yarısı kanser yarısı normal grupta yer almaktadır. Olgulara ait mpMRG tetkikinde grup bilgisi olmadan PI-RADS 3 lezyonlarda ADC değerleri ölçülmüştür. Ayrıca prostat boyutu ölçülerek manuel olarak prostat hacmi hesaplanmıştır. mpMRG tetkiki değerlendirildikten sonra olguların laboratuvar verilerine ulaşılarak serumPSA değeri ve PSA değerinin prostat hacmine bölünmesiyle elde edilen PSA dansitesi (PSAD) viii kaydedilmiştir. Ölçülen ADC değerleri ve elde edilen diğer bulgular istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. PI-RADS 3 lezyonlarda ADC değerlerinin prostat kanseri şüphesi ve KOAK tahminine etkisi araştırılarak lezyon yönetimine katkı sağlayacak istatistiksel olarak anlamlı eşik ADC değeri elde edilmeye çalışılmıştır. Bulgular: Olguların ADC değerleri 0,5x10-3 mm2 /s ile 1,3x10-3 mm2 /s arasında olup ADC değeri ortalaması 0,95±0,20x10-3 mm2 /s'dir. Kanser grubundaki olguların ADC değerleri normal gruptaki olguların ADC değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı seviyede düşük saptanmıştır (p=0,001; p0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda PI-RADS 3 lezyonlarda ADC değerinin prostat kanseri şüphesine katkı sağlayabileceği ancak KOAK tahmininde tek başına kullanılamayacağı görülmüştür. mpMRG bulgularını klinik ve laboratuvar parametrelerle birleştirerek biyopsi kararı verilmesi potansiyel yol olmakla birlikte PI-RADS 3 lezyonlarda klinik yaklaşıma yönelik daha fazla ve kapsamlı araştırmaya ihtiyaç duyulduğusonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Prostate cancer is the second most common type of cancer in men worldwide. Today, multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) is widely used in addition to routine diagnostic methods such as digital rectal examination (DRE), serum prostate specific antigen (PSA) test and transrectal ultrasound (TRUS)-guided biopsy. The obtaining, evaluation and reporting of the mpMRI examination is carried out according to the Prostate Imaging-Reporting and Data System (PI-RADS) guideline and the lesions are scored according to the probability of finding clinically significant prostate cancer (csPCa). However, there is no recommendation for lesion management in the PI-RADS guideline. The aim of our study; to investigate the suspicion of prostate cancer and its possible contribution to clinical approach by examining the ADC values on the apparent diffusion coefficient (ADC) map obtained from diffusion-weighted imaging (DWI) in PIRADS 3 lesions whose probability of csPCa is defined as uncertain. Materials and Methods: Our study consisted of 60 male cases who were admitted to our hospital between January 2018 and May 2022, underwent TRUSguided prostate biopsy due to the clinical suspicion of prostate cancer and had mpMRI examination. All of the cases between the ages of 48 and 77 (mean age 64.63±7.15) were included in the PI-RADS 3 score group in the retrospectively evaluated mpMRI examination. According to the pathology results, half of the cases were in the cancer group and half were in the normal group.In the mpMRI examination of the cases, ADC values were measured in PI-RADS 3 lesions without group information.In addition, prostate size was measured and prostate volume was calculated manually. After the mpMRI examination was evaluated, the laboratory data of the cases were accessed. Serum PSA level and PSA density (PSAD) was recorded. PSAD was measured by dividing the total serum PSA level by the prostate x volume. The measured ADC values and other findings obtained were statistically evaluated. The effect of ADC values on suspicion of prostate cancer and prediction of csPCa in PI-RADS 3 lesions was investigated and statistically significant cut-off ADC value that would contribute to lesion management was tried to be obtained. Results: The ADC values of the cases were between 0.5x10-3 mm2 /s and 1.3x10-3 mm2 /s, and the mean ADC value was 0.95±0.20x10-3 mm2 /s. The ADC values of the cases in the cancer group were statistically significantly lower than the ADC values of the cases in the normal group (p=0,001; p0.05). Conclusion: As a result of the study, it was seen that ADC value in PI-RADS 3 lesions may contribute to the suspicion of prostate cancer, but it cannot be used alone in the estimation of csPCa. Although to make biopsy decision by combining mpMRI findings with clinical and laboratory parameters is a potential way, it was concluded that more and comprehensive research is needed to improve clinical approach in PI-RADS 3 lesions.