Animasyon destekli ses konusu öğretiminin 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına etkisi
The effect of animation-supported sound teaching on academic success of 6th grade students
- Tez No: 747093
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÜNAL, DR. MERVE TAŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ses ve Özellikleri, Animasyon, Akademik Başarı, Sesin Öğretimi, Fen Eğitimi, Sound and Features, Animation, Academic Success, Teaching of Sound, Science Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada“Ses ve Özellikleri”ünitesine yönelik olarak geliştirilen animasyonlar ile yapılan öğretimin 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel ve nitel yaklaşımların bir arada kullanıldığı karma araştırma yönteminin kullanıldığı araştırmanın nicel boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise son test uygulamasından sonra deney ve kontrol grubundan öğrenciler ile görüşme yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Malatya ilindeki ortaokullarda öğrenim gören, ulaşılabilir evrenini ise Malatya il merkezindeki ortaokullarda öğrenim gören 6. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise uygun örnekleme yöntemiyle seçilen bir devlet ortaokulunda görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak destek vermek isteyen bir fen bilgisi öğretmeninin öğretim yaptığı toplam 75 ortaokul 6. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. 75 öğrencinin öğrenim gördüğü iki ayrı şubenin biri deney (N=38) diğeri ise kontrol (N=37) grubunu oluşturacak şekilde rastgele atanmıştır. Öğrencilerin“Ses ve Özellikleri”ünitesindeki başarıları üzerine etkisi incelenecek olan animasyonların hazırlanması sürecinden önce ünite ile ilgili öğretmenlerin görüşü alınarak ihtiyaç analizi yapılmış ve ilgili literatür incelenmiştir. Araştırmalar sonucunda 4 adet animasyon hazırlanmasına karar verilmiştir. Animasyonlar hazırlanırken önce senaryolar oluşturulmuş ve bu senaryolara uygun görsel içerik ve karakter tasarımı yapılmıştır. Ses dalgalarının yayılmasının canlandırması için“FlipaClip”isimli mobil uygulama kullanılmıştır. Geliştirilen içerik“Animaker”isimli platformda senaryolara uyarlanmıştır. Bu platformda senaryolaştırılan animasyonlar için seslendirmeler yapılmış ve“CapCut”isimli video düzenleme uygulaması ile animasyonlara seslendirmeler montajlanmıştır. Uygulama sürecinde deney grubu geliştirilen animasyonlar ile öğrenim görürken, kontrol grubu ise mevcut öğretim programının öngördüğü şekilde öğrenim görmüştür. Öğrencilerin“Ses ve Özellikleri”ünitesi ile ilgili başarılarının uygulama öncesi ve sonrasında nasıl değiştiği, araştırmacı tarafından geliştirilen“Ses ve Özellikleri Başarı Testi”ile ölçülmüştür. Toplam 18 maddeden oluşan başarı testinin Cronbach α katsayısı 0.745 olarak hesaplanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının ön test uygulama verileri betimsel istatistik ve bağımsız örneklem t-testi ile analiz edilmiş, animasyon ile yapılan uygulama sonucunda deney ve kontrol gruplarının başarı testinden aldıkları puanların karşılaştırılması için ise tek faktörlü kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Öğrenciler ile yapılan görüşmelerin analizinde ise içerik analizi kullanılmış ve istatistiksel olarak elde edilen veriler derinlemesine araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre geliştirilen animasyonlarla öğretim yapılan deney grubunun başarı ortalamaları ile kontrol grubunun başarı ortalamaları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda geliştirilen animasyonlar ile yapılan öğretimin deney grubundaki öğrencilerin Ses ve Özellikleri ünitesi ile ilgili başarılarını artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of animation-based teaching for the unit“Sound and Its Features”on the academic achievement of 6th grade students. A quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used in the quantitative dimension of the research, in which mixed method was used in which quantitative and qualitative approaches were used together. In the qualitative part of the study, interviews were conducted with the students from the experimental and control groups after the post-test. The population of the research consists of 6th grade students training in middle schools in Malatya, and the target population is consist of middle schools in Malatya city center. The sample of the research selected by the convenient sampling method was consists of 75 6th grade students in total who are taught by a science teacher works in a state secondary school and wants to voluntarily support the research. Two separate classes, where 75 students trained, were randomly assigned to form the experimental (N=38) group and the control (N=37) group. Before the development of the animations, the effect of which will be examined on the achievement of the students in the“Sound and Its Features”unit, a needs analysis was made by taking the opinions of the teachers about the unit and the relevant literature was examined. As a result of the examination, it was decided to prepare 4 animations. While preparing the animations, first scenarios were created and visual content and character designs were made in accordance with these scenarios. A mobile application called“FlipaClip”was used to simulate the propagation of sound waves. The developed content was adapted to scenarios on the platform called“Animaker”. Voiceovers were made for the animations scripted on this platform, and the animations were montaged with the video editing application called“CapCut”. While the experimental group was taught with the animations developed during the implementation process, the control group was taught as the current curriculum. How the students' achievement in the“Sound and Its Features”unit changed before and after the implementation was measured with the“Sound and Its Features Achievement Test”developed by the researcher. The Cronbach α reliability coefficient of the achievement test consisting of a total of 18 items was calculated as 0.745. The pre-test application data of the experimental and control groups were analyzed with descriptive statistics and independent sample t-test, and one way analysis of covariance (ANCOVA) was used to compare the scores of the experimental and control groups from the achievement test as a result of the application with animation. Content analysis was used in the analysis of the interviews with the students and the statistically obtained data were investigated in depth. According to the results obtained from the research, a statistically significant difference was found between the achievement means of the experimental group taught with the animations developed and the achievement means of the control group in favor of the experimental group. As a result of the research, it was determined that the animation based teaching increased the achievement of the students in the experimental group regarding the“Sound and Its Features”unit.