Yetişkinlerin ilişki rol beklentilerinin yordanmasında aile iklimi ve romantik ilişkideki bağlanma stilinin rolü
The role of family climates and attachment style in romantic relationship in predicting relation role expectations among adults
  1. Tez No: 747102
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAĞATAY YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAVET KABASAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik rol beklentileri, bağlanma, aile iklimi, Marriage role expectations, attachment, family climate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı aile iklimi ve bağlanma stilinin yetişkinlerin ilişki rol beklentilerinin yordanmasındaki etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de yaşayan ve kanunen reşit olan 256 kadın ve 103 erkek oluşturmaktadır. Araştırmanın amacından yola çıkarak veriler Evlilik Rol Beklentisi Ölçeği, Aile İklimi Ölçeği ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ile toplanmıştır. Demografik bilgiler için araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veri dağılımı için Shapiro-Wilk testi yapılmıştır. Korelasyonlar Spearman testi ile incelenmiştir. Ardından değişkenlerin özelliklerine göre Kruskal Wallis testi veya Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre ilişki rol beklentileri bireylerin yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, aile tipi, medeni hal, birlikte yaşanılan kişi ve romantik ilişki durumu ile ilişkisellik göstermiştir. İlişki rol beklentileri ile aile iklimi ve bağlanma stilleri arasında zayıf düzeyde ilişki bulunmuştur. Eşitlikçi rol beklentisini yordayan tek değişkenin cinsiyet olduğu görülmüştür. Geleneksel rol beklentisini ise cinsiyet, medeni hal, kuşaklararası otorite, güvenli bağlanma stili ve kaygılı-kaçınmacı bağlanma değişkenlerinin yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of family climate and attachment style on the prediction of adults' relationship role expectations. The sample of the study consists of 256 women and 103 men who are legally of age living in Turkey. Based on the purpose of the research, the data were collected with the Marriage Role Expectation Scale, the Family Climate Scale and the Three-Dimensional Attachment Styles Scale. Personal Information Form developed by the researcher was used for demographic information. Shapiro-Wilk test was performed for data distribution. Correlations were examined with the Spearman test. Then, Kruskal Wallis test or Mann-Whitney U test was used according to the characteristics of the variables. According to the results of the research, there was a relationship between relationship role expectations and individuals' age, gender, number of siblings, family type, marital status, cohabitants and romantic relationship status. A weak correlation was found between relationship role expectations and family climate and attachment styles. It was seen that the only variable predicting equalitarian role expectation was gender. Gender, marital status, intergenerational authority, secure attachment style, and anxious-avoidant attachment variables were found to predict traditional role expectancy.