Suriye iç savaşı esnasında Türkiye'nin Suriyelilere yönelik göçmen politikaları: Entegrasyon mu, geri dönüş mü?
Turkey's migrants for Syrians during the Syrian civil warpolicies: Integration or return?
  1. Tez No: 747126
  2. Yazar: VOLKAN GÖÇMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Göç, Vatandaşlık, Sığınmacı, Göçmen, Syria, Immigration, Citizenship, Asylum Seeker, Immigrant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı Arap Baharı olarak adlandırılan süreçte iç savaşa sürüklenen Suriye'den Türkiye'ye kaçmak zorunda kalan 4 milyona yakın Suriyeli'nin Türkiye'de kalıcı olup olmadıklarına dair bir veri yaratmaktır. Çalışma hazırlanırken ulusal ve uluslararası literatürden, sivil toplum kuruluşlarının saha raporlarından ve Türkiye'nin ulusal mevzuatından faydalanılmıştır. Bu kapsamda öncelikle göçe dair kavramsal çerçeve açıklanmıştır. Daha sonra göçmenlerin haklarını düzenleyen mevzuat ve Türkiye ile Suriye'nin geçmişten günümüze siyasi ilişkileri incelenmiştir. Son olarak Suriye İç Savaşı sonrasında Türkiye'ye kaçmak zorunda kalan Suriyelilerin Türkiye'de yaşamaları için Türkiye'nin yapmış olduğu uyum çalışmaları hakkında bilgiler verilmiştir. Suriye İç Savaşı sonucu milyonlarca insan komşu ülkelere sığınmış ve Suriyelilerin tercih ettiği ülkelerden birisi de Türkiye olmuştur. Suriye'deki durumun kısa süreceği hesaplanırken Suriyeliler için de misafir yakıştırması yapılmıştır. Ne yazık ki süreç tahmin edildiği gibi olmamış ve bu sefer toplumda Suriyelilerin kalıcı olup olmadığına dair tartışmalar ortaya çıkmıştır. Yapılan bu çalışma Suriyelilerin mevcut mevzuat çerçevesinde Türkiye'de misafir olduklarını ortaya koymaktadır. Geçici Koruma Statüsü Suriyelilerin Türkiye'de vatandaşlık almalarının ve tamamen yerleşik bir şekilde ülkede kalmalarının önüne geçmektedir. Bununla birlikte Türkiye'de doğup büyüyen veya artık Türkiye'ye neredeyse tamamen yerleşmiş olan Suriyelilerin ülkelerine nasıl dönecekleri veya döndüklerinde tekrar kendi ülkelerine uyum sağlayıp sağlayamayacakları ayrı bir araştırma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to create data on whether nearly 4 million Syrians who had to flee to Turkey from Syria, which was dragged into civil war in the process called Arab Spring, are permanent in Turkey. While preparing the study, national and international literature, field reports of non-governmental organizations and Turkey's legal legislation were used. In this context, firstly, the conceptual framework of migration is explained. Then, the legal legislation regulating the rights of immigrants and the political relations between Turkey and Syria from past to present were examined. Finally, information was given about the harmonization efforts of Turkey for the Syrians who had to flee to Turkey after the Syrian Civil War to live in Turkey. As a result of the Syrian Civil War, millions of people took refuge in neighboring countries and Turkey became one of the countries preferred by the Syrians. While it was calculated that the situation in Syria would last for a short time, the Syrians were also described as guests. Unfortunately, the process was not as predicted and this time, discussions emerged in the society about whether the Syrians are permanent or not. This study reveals that Syrians are guests in Turkey within the framework of current legislation. The Temporary Protection Status prevents Syrians from obtaining citizenship in Turkey and staying in the country completely. However, how Syrians who were born and raised in Turkey or who have now settled in Turkey almost completely will return to their country or whether they will be able to adapt to their own country when they return is a separate research topic.