Psoriasis hastalarında rutin göz muayenesi flaremetre ve optik koherens tomografi ile saptanan göz bulgularının psoriazis tipleri ve şiddeti ile ilişkilendirilmesi
Correlation of eye findings detected by routine eye examination flaremeter and optical coherence tomography in psoriasis patients with psoriasis types and severity
- Tez No: 747177
- Danışmanlar: PROF. DR. İDİL ÜNAL, PROF. DR. KENAN AKSU, DOÇ. DR. SUZAN GÜVEN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, üveit, OCT, göz, flare metre, lazer flare fotometre, Psoriasis, uveitis, OCT, eye, flaremetry, laser flare photometry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
AMAÇ: Psoriasis, çeşitli klinik varyantları olan kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Obezite, metabolik sendrom, hipertansiyon, diyabet, aterosklerotik hastalık ve üveit gibi multiple komorbiditeler ile ilişkili olabilmektedir. Bu bağlamda bu hastaların ek şikayetlerine uygun tarama ve tedavi seçimi önemlidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Psoriasis hastalarında zaman zaman göz ardı edilebilen göz muayenesini vurgulamak, intraoküler inflamasyon bulgularını saptamak ve bu klinik belirtilerin; hastalık tipi ve şiddeti ile ilişkisini belirleyebilmek için bu çalışmayı yürüttük. Bu amaçla klinik ya da patolojik olarak psoriasis tanısı alan 60 vaka ve benzer yaş gruplarında 60 adet de kontrol grubu sağlıklı kişiler, göz hastalıkları hekimi tarafından görme keskinliği muayenesi, göz içi basınç ölçümü, ön ve arka segment bakısı, optik koherens tomografi, flare metre (lazer flare fotometre) cihazı ile infalamasyon muayenesi yapılarak değerlendirildi. Ek olarak psoriasis tanılı hastalar eklem tutulumu açısından romatoloji hekimine konsülte edildi. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri; ortalama, standart sapma, medyan, minimum, maksimum, frekans ve yüzde değerleri olarak verilmiştir. Nicel verilerin normallik varsayımı Shapiro-Wilk testi ile kontrol edilmiştir. Normal dağılım gösteren değişkenler için Bağımsız örneklem t-testi kullanılırken normallik varsayımını sağlamayan değişkenler için Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Nicel değişkenlerin birbiriyle olan korelasyonu Spearman's Rho korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Kategorik değişkenler arası ilişkiler, Pearson Ki-kare testi ile incelenmiştir. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. BULGULAR: Hastalık ile refraksiyon kusuru, görme keskinliği, ön segment anormal bulgu varlığı, arka segment patoloji varlığı/OCT anormal bulgu varlığı arasında ilişki saptanmadı. Çalışmamızda optik diskte anormal bulgu hiç bir hastada tespit edilmediği için incelenemedi. GİB psoriasis hastalarında daha yüksekti, cinsiyet olarak da kadınlarda 1.3 kat daha yüksekti. Hastalarımızın hiç birinde aktif üveit yoktu, ancak inflamasyonu saptamak için flare metre değerleri alındı. Çalışmamızda 7 ve üzeri flare metre değerleri anlamlı olarak kabul edildi, hasta grupta intraoküler inflamasyon belirgindi; bu grupta flare metre değeri ≥7 PH/ms olan kişilerin oranı %11,7, sağlıklı gönüllülerde ise %0,8 idi; sonuç üveit riski için anlamlıydı. SONUÇ: Psoriasis ciddi komorbiditelere sebep olabilecek inflamatuar bir hastalıktır. Hem birey hem toplum için maddi ve manevi yüke neden olmaktadır. Komorbidite ve komplikasyonları erken tanımak önem teşkil etmektedir. Bu bağlamda; hastalara, düzenli aralıklarla ya da semptom varlığında ilgili branşlara konsülte edilerek multidisipliner yaklaşılmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: Psoriasis is a chronic inflammatory skin disease with various clinical variants. It can be associated with multiple comorbidities such as obesity, metabolic syndrome, hypertension, diabetes, atherosclerotic disease and uveitis. In this context, it is important to choose appropriate screening and treatment for the additional complaints of these patients. REASON AND METHOD: To detect signs of intraocular inflammation in psoriasis patients and clinical signs; we conducted this study to determine the relationship between disease type and severity. For this purpose, in 60 cases diagnosed with psoriasis clinically or pathologically and 60 healthy controls in similar age groups, visual acuity examination by an ophthalmologist, intraocular pressure measurement, anterior and posterior segment examination, inflammation was evaluated by optical coherence tomography and flaremetry (laser flare photometry). In addition, patients with psoriasis were consulted to a rheumatology physician in terms of joint involvement. Descriptive statistics of data; are given as mean, standard deviation, median, minimum, maximum, frequency and percentage values. The normality assumption of the quantitative data was checked with the Shapiro-Wilk test. Independent sample t-test was used for the normally distributed variables, while the MannWhitney U test and Kruskal-Wallis test were used for the variables that did not provide the normality assumption. The correlation of quantitative variables with each other was evaluated with Spearman's Rho correlation coefficient. The relationships between categorical variables were examined with the Pearson Chi-square test. The level of significance was determined as 0.05 in all analyzes. RESULTS: There was no correlation between the disease and refraction error, visual acuity, anterior segment abnormal findings, posterior segment macula abnormal findings/OCT abnormal findings. In our study, an abnormal finding in the optic disc was not detected in any of the patients, so it could not be examined. Intraocular pressure was higher in psoriasis patients and 1.3 times higher in females in terms of gender. None of our patients had active uveitis, but flaremetry values were taken to detect inflammation. In our study, flaremetry values of 7 and above were considered significant, intraocular inflammation was evident in the patient group; In this group, the proportion of subjects with a flaremetry value ≥7 PH/ms was 11.7%, compared to 0.8% in healthy volunteers; the result was significant for the risk of uveitis. CONCLUSION: Psoriasis is an inflammatory disease that can cause serious comorbidities. It causes financial and moral burden for both the individual and the society. Early recognition of comorbidities and complications is important. In this context; Patients should be approached in a multidisciplinary manner by consulting the relevant branches at regular intervals or in the presence of symptoms.