Kısa femoral stem kullanılan total kalça protezi ameliyatlarının orta dönem klinik ve radyolojik sonuçları
  1. Tez No: 747369
  2. Yazar: MITHAT IBOLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça artroplastisi, kısa femoral stem, harris kalça skoru, sf-36 skoru, femoral offset, sağkalım, periprostetik kırık, heterotopik ossifikasyon, enfeksiyon, dislokasyon, uyluk ağrısı, Total hip arthroplasty, short femoral stem, haris hip score, sf-36 score, femoral offset, survival, periprosthetic fracture, heterotopic ossification, infection, dislocation, thigh pain
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Giriş: Osteoartrit, eklem kıkırdağına ve çevre yapılara progresif olarak hasar veren bir durumdur. Diz ekleminden sonra en sık etkilenen eklem kalça eklemidir. Kalça osteoartritinin konservatif tedaviden cerrahi tedaviye uzanan geniş bir tedavi yelpazesi mevcuttur. En sık uygulanan rekonstrüktif kalça cerrahisi ise total kalça protezidir. Nispeten gençleşen ortalama yaş ve daha aktif hastalarda total kalça protezi uygulanması, karşımıza iki önemli sorunu getirmiştir: Dayanıklılık ve revizyon seçenekleri. Biyomekanik olarak daha fazla ve sık harekete dayanması gereken kalça protezi tasarımları zorunluluk haline gelmiştir. Olası bir revizyon durumunda ise daha az kemik kaybı istenmektedir. Kısa femoral stem, total kalça protezi uygulamalarında özellikle genç hastalarda karşımıza çıkan proksimal femur kemik stoğunun korunması, kolay ve etkili femoral komponent revizyonu, proksimal – distal uyumsuzluğu, daha az invaziv yaklaşımlar gibi aşılması gereken sorunlara bir çözüm olarak ortaya çıkmış ve uygulanmaya başlanmıştır. Orta ve uzun dönem sonuçların yayınlandığı çalışmalarda kısa femoral stem kullanılan hastalarda mükemmel fonksiyonel sonuçların elde edildiği gözlemlenmiştir. Çalışmamızda, kliniğimizde uygulanan kısa femoral stemli total kalça protezi ameliyatlarının orta dönem klinik ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi ve literatür ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubumuzu Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Aralık 2013 - Ekim 2017 tarihleri arasında kısa femoral stem ile total kalça artroplastisi uygulanan 69 hastanın 77 kalçası oluşturmakta. Bu tarihler arasında 89 hastanın 98 kalçasına operasyon uygulanmış olup, takiplerde hastaların 9'una vefat ettikleri, 12'sine ise iletişim bilgilerini değiştirdikleri için ulaşılamadı. Ulaşılan hasta grubunun HHS, SF-36 skoru ile birlikte güncel grafilerinden femoral offset ölçümü, vertikal migrasyon ve gevşeme bulgularına bakıldı. Hastalarımızda protez sağkalım oranı ile birlikte periprostetik kırık, enfeksiyon, heterotoik ossifikasyon, dislokasyon ve ön uyluk ağrısı gibi komplikasyonlar da değerlendirildi. Hastalarımızda 3 farklı kısa femoral stem modeli kullanıldı. 10 Bulgular: Ulaşılan 69 hastadan 8'i bilateral opere edildiği için çalışma grubumuzu toplam 77 kalça oluşturmakta. Hastaların ortalama yaşı 59,1, ameliyat sonrası ortalama takip süresi 74,21 ay idi. Ameliyat öncesi HHS 41,17, ameliyat sonrası 84, son kontrolde ise ortalama 82 olarak bulundu. 55 yaşın altındaki hastalarda son HHS 88 olarak bulunurken, 55 yaş ve üzeri hastalarda 78 olarak bulundu. SF-36 skorlarında ise fiziksel skor ortalaması 66,5 mental skor ortalaması 66,9 olarak bulundu. Ameliyat öncesi ortalama femoral offset değeri 37,6 mm, erken ameliyat sonrası dönemde 46,6 mm, son offset değeri ise 46,05 mm olarak not edildi. Son kontrollerde hiçbir hastamızda ön uyluk ağrıs, vertikal migrasyon ve gevşeme saptanmazken, 2 hastada derin enfeksiyon, 6 hastada heterotopik ossifikasyon, 4 hastada periprostetik kırık, 1 hastada ise dislokasyon gözlendi. Çalışmamızda hastaların 9'una revizyon uygulandı ve protezin toplam sağkalım oranı %88,3 olarak hesaplandı. Sonuç: Ortalama 6 yıllık takibin sonunda kısa femoral stem kullanılan total kalça artroplastisi başarılı bir yöntem olarak görülmekle beraber, kullanılabilirliğinin belirlenmesi için kontrol grubu olan, uzun takip süresi olan ve etiyolojiye özgü çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Osteoarthritis is a condition that progressively damages the articular cartilage and its surrounding structures. Only knee joint is more frequently affected than hip joint. There is a wide range of treatments for hip osteoarthritis ranging from conservative treatment to surgical treatment. The most common reconstructive hip surgery is total hip replacement. The application of total hip replacement in relatively younger age and more active patients has brought us two important problems: Durability and revision options. A hip prosthesis designs which must withstand more and more frequent movements biomechanically has become a necessity. In case of a possible revision, less bone loss is desired. Short femoral stem has emerged as a solution to problems that need to be overcomed, such as preservation of proximal femoral bone stock, easy and effective femoral component revision, proximal-distal incompatibility, and less invasive approaches, especially in young patients. In studies in which medium and long-term results were published, excellent functional results were observed in patients using short femoral stems. In our study, we investigated mid term clinical and radiographical results and complications occured in patients which short stem was used. Material and Methods: Our study group consists of 77 hips of 69 patients who underwent total hip arthroplasty with a short femoral stem between December 2013 and October 2017 at the Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital. In this date range, 98 hips of 89 patients were operated; 9 of the patients died during the follow-up and 12 of them could not be reached because they changed their contact information. HHS, SF-36 score, femoral offset measurement, vertical migration and loosening findings from the current radiographs of the patient group were examined. Complications such as periprosthetic fracture, infection, heterotoic ossification, dislocation, and anterior thigh pain were also evaluated in our patients, 12 along with prosthetic survival rate. Three different short femoral stem models were used in our patients. Results: Our study group consists of a total of 77 hips, 8 of them operated bilaterally. The mean age of the patients was 59.1 and the mean postoperative follow-up time was 74.21 months. The mean HHS was 41.17 in the preoperative period, 84 in early postoperative period and 82 at the last follow-up. The final HHS was found to be 88 in patients under the age of 55, while it was 78 in patients aged 55 and over. The average SF-36 physical score was 66,5 and the average SF-36 mental score was 66,9. The mean preoperative femoral offset value was 37.6 mm; 46.6 mm in the early postoperative period and 46.05 mm as the final value. In the final examination, anterior thigh pain, vertical migration and loosening were not detected in any of our patients. Deep infection was observed in 2 patients, heterotopic ossification in 6 patients, periprosthetic fracture in 4 patients, and dislocation in 1 patient. In our study, 9 of 77 hips underwent revision and the overall survival rate of the prosthesis was calculated as 88.3%. Conclusion: Although total hip arthroplasty using a short femoral stem is seen as a successful method after an average of 6 years of follow-up, etiology-specific studies with a control group and long follow-up period are required to determine its usability.