Orta ve ağır COVİD-19 hastalarında koku kaybı ve/veya tat kaybı semptomu ile kan değerleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the symptom of loss of odor and/or taste and blood values in moderate and severe COVID-19 patients
- Tez No: 747641
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI HÜSEYİN DERE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, koku kaybı, tat kaybı, Covid-19, loss of smell, loss of taste
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, 'Covid-19 hastalığı semptomlarından olan koku ve/veya tat kaybının, hastalığın ağırlığı ve kan değerleri arasında ilişki var mıdır?' sorusuna cevap aramak istedik. Buradan yola çıkarak koku ve/veya tat kaybı oluşmasında veya iyileşmesinde incelediğimiz parametreler arasında öngörücü bir değer olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 1 Eylül 2020 - 1 Ocak 2021 tarihleri arasında Covid-19 servisimize yatışı uygun görülen ve takip ettiğimiz çoğunluğu orta ve ağır 324 Covid-19 hastası yatışları sırasında koku ve/veya tat kaybı yaşayıp yaşamadıkları soruldu. Koku ve/veya tat kaybı geçiren 53 hasta çalışmaya dahil edildi. Koku ve/veya tat kaybı yaşayan hastalar taburcu olduktan sonra tarafımızca telefonla aranarak bilgilerine ulaşıldı. Bu hastalara oluşturulan anket soruları soruldu. Hastalardan semptom şiddetini 0'dan 10'a kadar puanlaması istendi. Hastaların aldığı tedaviler kaydedildi. Covid-19 servislerinde rutin olarak alınan kan testleri kaydedildi. Koku ve tat kaybı olmayan, servisimizde takip ettiğimiz 43 Covid-19 hastası kontrol grubuna dahil edildi ve bu grubun da kan testleri kayıt edildi. Bulgular: Koku ve/veya tat kaybı geçiren hastaların toraks CT skorları kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük çıkmıştır. Yine bu hastaların minimum oksijen satürasyon değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. Koku kaybı geçiren hastaların kontrol grubuna göre yaş değerleri anlamlı derecede daha küçük çıkmıştır. Tat kaybı geçiren hastaların kontrol grubuna göre yaş değerleri küçük çıkmıştır fakat anlamlı bulunmamıştır(p:0,052). Koku ve tat kaybı gelişmesinde ve iyileşmesinde inflamtuar değerler anlamlı derecede ilişkili bulundu. Sonuç: Koku ve/veya tat kaybı olan Covid-19 hastaları hastalığı daha hafif geçirmekte olup ağır hastalık oluşma ihtimali azalmaktadır. Koku ve/veya tat kaybı olan hastaların hastaneye yatışı daha az gerekmekte hastanede kalış süresi daha kısa olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study was to seek an answer to the question,“Is there a relationship between the loss of smell and/or taste, which is one of the symptoms of Covid-19 disease, the severity of the disease, and blood values?”From this point of view, it is to investigate whether there is a predictive value among the parameters we examined in the occurrence or recovery of odor and / or taste loss. Materials and Methods: Between September 1, 2020 and January 1, 2021, 324 Covid-19 patients, mostly moderate and severe, who were admitted to our Covid-19 service and followed up, were asked whether they experienced loss of smell and/or taste during their hospitalization. 53 patients with loss of smell and/or taste were included in the study. After discharge, patients with loss of smell and/or taste were contacted by phone and their information was obtained. Questionnaires were asked to these patients. Patients were asked to rate the severity of symptoms from 0 to 10. The treatments received by the patients were recorded. Blood tests taken routinely in Covid-19 services were recorded. 43 Covid-19 patients, who were followed in our service, who had no loss of smell or taste, were included in the control group, and the blood tests of this group were also recorded. Results: Thoracic CT scores of patients with loss of smell and/or taste were significantly lower than the control group. Again, the minimum oxygen saturation values of these patients were significantly higher than the control group. The age values of the patients with olfactory loss were significantly younger than the control group. The age values of the patients who had taste loss were lower than the control group, but it was not found significant (p:0.052). Inflammatory values were found to be significantly associated with the development and recovery of smell and taste loss. Conclusion: Covid-19 patients with loss of smell and/or taste have a milder illness and the probability of serious illness is reduced. Patients with smell and/or taste loss require less hospitalization and a shorter hospital stay.