Investigation of mechanical and electromagnetic properties of iron alloys containing different ratios of silicon which is used in electric motors
Elektrik motorlarında kullanılan ve farklı oranlarda silisyum içeren demir alaşımlarının mekanik ve elektromanyetik özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 747645
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP FAZIL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fe-Si Alaşımı, Elektrik Çeliği, Yumuşak Manyetik Malzeme, Elektrik Motorları, Kristal Boyutu, Fe-Si Alloy, Electrical Steel, Soft Magnetic Material, Electric Motors, Crystal Size
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Elektrik motorlarında çekirdek malzeme olarak yumuşak manyetik malzemeler kullanılır. Fe-Si (elektrik çeliği) alaşımları en çok tercih edilen malzeme türüdür. Fe-Si alaşımının manyetik özelliklerinin iyileştirilmesi, elektrik motorlarının veriminin arttırılması açısından bir avantaj sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı silisyum oranlarında üretilen Fe-Si alaşımlarının mekanik, elektromanyetik, fiziksel ve mikro yapısal özelliklerini incelemektir. Alaşımlar, geleneksel döküm yöntemi ile farklı silisyum oranlarında (yani ağırlıkça %1 ile %6.5 arasında) üretildi. Tüm numunelere sertlik, elektriksel özdirenç, yoğunluk ve manyetik testler yapılmıştır. Ayrıca numunelerin mikro ve kristal yapıları da incelenmiştir. Alaşımların kristal fazları, her numunede Fe3Si fazının oluştuğunu ortaya koymaktadır. Malzemelerin tamamı sıfır noktasına yakın koersivite değerleri ile yumuşak manyetik malzeme özellikleri göstermiştir. Manyetik özellikler ve elektriksel özellikler değerlendirildiğinde en yüksek manyetik doyum noktası ES10, en düşük koersivite ES25 elektrik çeliğinde görülmüştür. Alaşımların manyetik karakterizasyonunun, malzemenin kristal boyutuna çok benzer şekilde davrandığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Soft magnetic materials are used as core material in electric motors. Fe-Si (electrical steel) alloys are the most widely preferred material type. Improving the magnetic characteristics of the Fe-Si alloy provides an advantage in terms of increasing the efficiency of electric motors. The aim of this study is to examine the mechanical, electromagnetic, physical and microstructural properties of the Fe-Si alloys produced in different silicon ratios. Alloys were produced with different silicon ratios content (i.e. between 1% and 6.5% by weight) by conventional casting method. Hardness, electrical resistivity, density and magnetic tests were performed on all samples. In addition, the micro and crystal structures of the samples were also investigated. The alloys crystal phases reveal that the Fe3Si phase is generated in each sample. All of the materials showed soft magnetic material properties with coercivity values close to the zero point. When the magnetic properties and electrical properties are evaluated, the highest magnetic saturation point was seen in ES10, the lowest coercivity ES25 electrical steel. The magnetic characterization of the alloys has been found to behave very similarly to the crystal size of the material.