Beslenme dostu okullardaki engelli sporcuların beslenme davranışlarının incelenmesi
Examining the behaviors of athletes with disabilities in nutrition friendly schools
- Tez No: 747646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ILKIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Alışkanlığı, Beslenme Dostu Okul, Engelli, Spor, Nutritional Habits, Nutrition-Friendly School, Disabled, Sports
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırma Beslenme Dostu Okul Projesinin etkinliğini ve engelli sporcu öğrencilerin beslenme davranışı alışkanlıklarının analiz edilmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal Metot: Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modelli kesit alma yaklaşımı kullanılan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 Eğitim öğretim yılında Malatya ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Beslenme Dostu Okul sertifikasına sahip 232 resmi okul ve bu okullarda eğitim gören 848 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklem verisi, bu okullarda eğitim gören 142'si kız ve 180'i erkek öğrenci olmak üzere toplamda 322 engelli sporcu bireyden oluşmaktadır. Öğrencilere, aile soru formu, Çocuk Beslenme Öz-yeterlik Ölçeği ve Beslenme Davranış Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular, öğrencilerin cinsiyet, anne baba durumu, baba eğitim durumu, anne ve baba sağlık durumu değişkenine göre Beslenme Öz-Yeterlik Ölçeği ve Beslenme Davranış Ölçeği puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık olduğunu işaret etmektedir. Ayrıca ekonomi ve anne eğitim durumu değişkenlerine göre beslenme öz-yeterlik ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu fakat beslenme davranış ölçeği puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı gözlenmektedir. Sonuç: Eğitimli ailelerin çocuklarının daha doğru beslenme alışkanlıkları sergilediği ve ekonomik durumu iyi ebeveynlerin çocuklarının daha sağlıksız beslendiği çıkarımı yapılabilir. Kadın katılımcıların beslenme yetkinliğinin ve beslenme davranışlarının erkeklere göre daha pozitif yönde olduğu dikkatleri çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to examine the effectiveness of the Nutrition Friendly School Project and the nutritional behavior habits of disabled sportsmen and sportswomen students. Material and Method: The research is a descriptive study using cross-sectional approach with general scanning model, one of the quantitative research methods. The research population consists of 232 public schools and 848 students studying in these schools with Nutrition Friendly School certificate affiliated to the Ministry of National Education in Malatya in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of a total of 322 disabled athletes, 142 girls, and 180 boys, studying in these schools. The family questionnaire, Child Nutrition Self-Efficacy Scale and Nutrition Behavior Scale are applied to the students. Results: The findings show statistically significant differences between the Nutrition Self-Efficacy Scale and Nutrition Behavior Scale mean scores according to the variables of students' gender, parental status, father's education status, and mother's and father's health status. Moreover, it is observed statistically significant differences between the Nutrition Self-Efficacy Scale mean scores, but there is no statistically significant difference between the Nutrition Behavior Scale mean scores. Conclusion: It can be inferred that the children of educated families exhibit more correct eating habits and the children of parents with good economic status have a more unhealthy diet. It is noteworthy that female participants' nutritional competence and eating habits are more positive than males.