Partner şiddetine uğrayan kadınların sosyodemografik ve medikolegal değerlendirilmesi
Sociodemographic and medicolegal evaluation of women who were subjected to partner violence
  1. Tez No: 747836
  2. Yazar: HAMMET IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL GAMSIZ BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Şiddet, Fiziksel ve Ruhsal Muayene, Kadın, Medikolegal Değerlendirme, Partner Şiddeti, Medicolegal Evaluation, Partner Violence, Physical and Mental, Examination, Physical Violence, Women
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmamızda; bölgemizden Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp polikliniğine partner şiddetine uğradığı iddiası ile gönderilen kadın olgulara ve saldırganlara ait sosyodemografik veriler literatür eşliğinde incelenerek; partner şiddeti ile ilişkili olabilecek risk faktörlerinin saptanması, fiziksel şiddetin derecesi ve şiddetle bağlantılı olarak ortaya çıkan ruhsal hastalıklara vurgu yapılması ve ruhsal hastalıkların adli rapor sonuçları üzerindeki etkisinin medikolegal değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Partner şiddeti iddiası ile adli birimler tarafından 01.01.2018-31.12.2020 tarihleri arasında gönderilen, fiziksel ve ruhsal muayeneleri yapılan ve adli rapor düzenlenen 18 yaş üzeri kadın olgulara ait adli belgeler ve adli raporlar retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmamız sonucunda; toplam 143 kadın olgunun yaş ortalamasının 35,8 ± 10,7 olduğu, eğitim ve ekonomik düzeyi düşük ve çalışmayan kadınların partnerleri tarafından daha fazla fiziksel şiddete uğradıkları görülmüştür. Olguların %88,1'inin künt travmatik yaralanmalara bağlı yüzeyel yumuşak doku hasarları oluşacak şekilde fiziksel şiddete maruz kaldıkları, en sık yaralanan vücut bölgesinin (%54,5) yüz sınırlarında olduğu, olguların %16,4'ünde kemik kırığı saptandığı, kadınların %45,9'unda şiddetle bağlantılı ruhsal hastalık geliştiği, en sık travma ve stresörle ilişkili bozuklukların görüldüğü belirlenmiştir. Ayrıca uzun yıllar şiddete maruz kalan ve şiddetle bağlantılı bir ruhsal hastalık tanısı alan olgularda, intihar girişimi riskinin yüksek olduğu görülmüştür. Adli tıp raporu sonuçlarına göre; BTM (Basit Tıbbi Müdahale) ile giderilemeyecek nitelikteki ruhsal hastalıkların (%48,3), BTM ile giderilemeyecek nitelikteki fiziksel yaralanmalara göre (%41,4) daha yüksek oranda görüldüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sociodemographic and Medicolegal Evaluation of Women Who Were Subjected to Partner Violence In our study; by examining the sociodemographic data of female cases and aggressors who were sent to Mersin University Medical Faculty Hospital Forensic Medicine Polyclinic from our region with the claim of being subjected to partner violence, in the light of the literature; It is aimed to determine the risk factors that may be associated with partner violence, to emphasize the degree of physical violence and the mental disorders that occur due to violence, and to evaluate the effect of mental disorders to the results of forensic reports medicolegally. Forensic documents and forensic medicine reports of female cases over the age of 18, who were sent by the forensic units between dates 01.01.2018 to 31.12.2020 with the allegation of partner violence, whose physical and mental examinations were made and forensic reports were prepared, were evaluated retrospectively. As a result of our study; It was observed that the mean age of 143 female cases was 35.8 ± 10.7, women with low educational and economic level and unemployed were more exposed to physical violence by their partners. 88.1% of the cases were exposed to physical violence, resulting in mild soft tissue damage due to blunt traumatic injuries, the most frequently injured body area (54.5%) was on the face, 16.4% of the cases had bone fractures, It was found that 45.9 of them developed a mental disorder caused by violence, and trauma and stressor-related disorders were the most common. In addition, it has been observed that the risk of attempting suicide attempt is high in cases who have been exposed to violence for many years and diagnosed with a violence-related mental disorder. According to the results of the forensic report; It was determined that mental disorders that cannot be treated with SMI ( Simple Medical Intervention) (48,3%) are seen at a higher rate than physical injuries that cannot be treated with SMI (41.4%).