Kayseri ili Kocasinan ilçesinde geleneksel hayvancılık yapan çiftçilerin organik hayvancılığa bakışlarının değerlendirmesi
Evaluation of the perspectives of organic livestock farmers in Kocasinan district of Kayseri province
- Tez No: 747896
- Danışmanlar: PROF. DR. YELİZ YILDIRIM, DOÇ. DR. MÜRSEL KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Public Health, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Organik livestock, organic production, geographic characteristics, Türkiye, Kayseri
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Üretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma ile Kayseri İli Kocasinan İlçesinde geleneksel hayvancılık faaliyetinde bulunan üreticilerin sosyo-ekonomik özellikleri üreticilerin organik hayvancılık hakkındaki bilgileri ve organik hayvancılığa bakışları ile gelecekte organik hayvancılığa başlama eğilimleri incelenmiştir. Bu yetiştiriciler ile yapılan ankette iki bölümden oluşan toplam 47 adet soruya cevap vermeleri istendi. Birinci bölümde: Çiftçilerin sosyodemografik özelliklerini (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum vb) sorgulayan 8 soru soruldu. İkinci bölümde: Çiftçilerin organik Hayvancılık konusundaki görüşlerini sorgulayan 39 adet soru yer almaktaydı. 40 yaş ve altı 162 kişi (%53,8) 41 yaş ve üzeri ise 139 (%46,2) kişi idi. Katılımcıların önemli bir kısmı ilkokul mezunu iken (%44,9) sadece % 2 oranında üniversite mezunu bulunmaktaydı. Katılımcıların tamamı koyun ya da sığır yetiştiriciliği yapmaktaydı. Katılımcıların tamamına yakını organik ürünleri sağlıklı bulmaktaydı (%91,4). Ankete katılan üreticilerin %72,4'ü Türkiye'de yapılan organik hayvancılığın yeterli olmadığını belirtmişlerdir. Katılımcıların %59,8'i Organik hayvancılıkla ilgili kurs veya seminer katılacaklarını belirtmişlerdir. Anket sonucunda yetiştiricilerin önemli bir kısmının organik hayvancılık ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Eğitim düzeyi yüksek genç yetiştiricilerin eğitilerek uzun yıllar hayvancılık alanında çalışacak kişilerin sektöre kazandırılması için gerekli kurs ve eğitimler ile finansal desteklemelerin gerekli olduğu sonucuna varılmıştır. Anaktar Kelimeler: Organik havancılık, organik üretim, coğrafi özellikler, Türkiye, Kayseri
Özet (Çeviri)
In this study, the socio-economic characteristics of the producers engaged in traditional livestock activities in Kocasinan District of Kayseri Province, their knowledge about organic livestock, their perspectives on organic livestock and their tendencies to start organic livestock in the future were examined. In the survey conducted with these breeders, they were asked to answer a total of 47 questions consisting of two parts. In the first part: 8 questions were asked about the sociodemographic characteristics of the farmers (age, gender, education level, marital status, etc.). In the second part: There were 39 questions questioning the farmers' views on organic livestock. There were 162 people aged 40 and under (%53,8 ) and 139 people aged 41 and over (%46,2). While a significant part of the participants were primary school graduates (%44,9), only 2% were university graduates. All of the participants were engaged in sheep or cattle breeding. Almost all of the participants found organic products healthy (%91,4). 72,4% of the producers participating in the survey stated that organic livestock breeding in Turkey is not sufficient. 59,8% of the participants stated that they would attend a course or seminar on organic livestock. As a result of the survey, it was revealed that a significant part of the breeders did not have sufficient knowledge about organic livestock. It has been concluded that necessary courses and trainings and financial supports are necessary to train young breeders with a high level of education and to bring people who will work in the field of livestock for many years to the sector.