Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin kullandıkları hitap biçimleri
The address forms which are used by people who learn Turkish as a foreign language
- Tez No: 747946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA UZDU YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hitap biçimleri, kültürel farklılıklar, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Address terms, cultural differences, teaching Turkish as a foreign language
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Hitaplar kültürel özelliklerle şekillenmiş, nezaket, saygı unsurlarını barındıran, toplumsal olgulardan etkilenen ve bu olgularla değişen, dönüşen kimi zaman iletişimin başlatıcısı durumunda olan dilsel yapılardır. Muhatabın dikkatini çekme, muhataplar arası ilişkiyi yansıtma, iletişimi devam ettirme, ilişkileri güçlendirme vb. pek çok işlevi olan hitaplar nitelik ve nicelik bakımından tüm dillerde kültürün de etkisiyle farklılaşmaktadır. Hitapların kültürlerde dolayısıyla dillerde kullanımında farklılıkların olması, kültürlerarası etkileşim durumlarını etkilemektedir. Yabancı/İkinci dil olarak Türkçe öğrenmek amacıyla Türkiye'ye gelen öğreniciler gerek sınıf arkadaşlarıyla gerekse de hedef kültürden bireyler ile iletişime geçmekte, kültürlerarası etkileşim durumları yaşanmaktadır. Hitapların bireyler arası iletişimde oynadığı önemli rol nedeniyle bu çalışmada, yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin farklı bağlamlarda kullandıkları hitap biçimlerini tespit etmek amacıyla gönüllü 89 katılımcıyla yüz yüze yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve bulgular betimsel analiz ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda yaş, cinsiyet, anadil özelliklerinin ve kültürel farklılıkların yabancı/ikinci dil olarak Türkçe öğrenenlerin kullandıkları hitap biçimlerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Addresses are linguistic structures that are shaped by cultural features, containing elements of politeness and respect, influenced by social phenomena, change and transform with these phenomena, sometimes the initiator of the communication. They attract the attention of the interlocutor, reflect the relationship between the interlocutors, maintain communication, strengthen relationships, etc. Speeches with many functions differ in all languages in terms of quality and quantity, which is due to the respective culture. The fact that there are differences in the use of addresses in cultures and thus in languages has an impact on intercultural interaction situations. Learners who come to Turkey to learn Turkish as a foreign/second language communicate with their classmates as well as with people from the target culture and experience intercultural interaction. In this study, structured face-to-face interviews were conducted with 89 volunteer participants to identify the forms of address used by learners of Turkish as a foreign language in different contexts, as address plays an important role in interpersonal communication. As a result of the research, it was found that age, gender, native language characteristics and cultural differences have an impact on the forms of address used by individuals who are learning Turkish as a foreign/second language.