Analysis of Turkey-Russia relations since the early 2000s through complex interdependence approach
2000'li yılların başından itibaren Türkiye-Rusya ilişkilerinin karmaşık karşılıklı bağımlılık yaklaşımı ile analizi
  1. Tez No: 747974
  2. Yazar: MARİİA MUKHAEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM AŞKAR KARAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Türkiye, karmaşık karşılıklı bağımlılık, Türkiye-Rusya ilişkileri, Suriye krizi, Ukrayna krizi, Russia, Turkey, complex interdependence approach, Turkey-Russia relations, Syrian crisis, Ukrainian crisis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihsel arka planı, sıklıkla çatışmaya yol açan çeşitli çelişkilerden oluşmuştur. Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar birbirlerine karşı çok sayıda savaşa girmişlerdir. Soğuk Savaş dönemi boyunca Türkiye Cumhuriyeti, ABD liderliğindeki Batı bloğunun ve NATO'nun sadık bir üyesiyken, Sovyetler Birliği rakip konumunda olan Doğu bloğunun liderliğini yürütmüştür. Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle, iki ülke arasındaki işbirliği potansiyeli 1990'lı yıllarda oldukça artmış ve daha sonra 21. yüzyılda bu ilişki karmaşık karşılıklı bağımlılığa evrilmiştir. Bu çalışma, 2000'li yıllarda Türkiye-Rusya ilişkilerini karmaşık karşılıklı bağımlılık yaklaşımı ile analiz etmeyi amaçlamaktadır. Karmaşık karşılıklı bağımlılığın; konular arasında hiyerarşinin bulunmaması, çoklu etkileşim kanallarının varlığı ve ordunun ilişkilerde azalan rolü gibi özelliklerinin Türkiye-Rusya ilişkilerinde 2000'li yılların başında beri görülmekte olduğu iddia edilmektedir. Çalışma; hem Suriye, Ukrayna ve Libya krizleri gibi çatışma alanlarına hem de ekonomik ilişkiler, enerji konuları ve anlaşmazlık çözümü gibi işbirliği alanlarına dikkat çekmektedir. İki ülkenin ilişkilerinde farklı konuları ayrıştırmayı başarmasına ve çelişkili konuların kritik bazı konular üzerinde işbirliğini bozmasına izin vermediklerine işaret edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The historical background of Turkey-Russia relations consisted of a number of contradictions, which often led to conflicts. The Ottoman Empire and the Russian Empire had been engaged in many wars from 16th century to 20th century. Throughout the Cold War period, Republic of Turkey was a loyal member of the US-led Western Bloc and NATO, while Soviet Union led the rival Eastern Bloc. With the ending of the Cold War, potential for cooperation among the two countries considerably increased in the 1990s and this relationship has then evolved into complex interdependence by the 21st century. This study seeks to analyze Turkey-Russia relations in the 2000s through complex interdependence approach. It is argued that the characteristics of complex interdependence approach including non-hierarchy among issues, multiple channels of interaction and diminishing role of the military forces have prevailed in Turkey-Russia relations since the early 2000s. The study attracts attention to both spheres of conflict such as Syrian, Ukrainian and Libyan crises and spheres of cooperation such as economic relations, energy issues, as well as conflict resolution. It is pointed out that due to complex interdependence among them, the two countries have managed to compartmentalize divergent issues in their bilateral relations and have not allowed contradictory issues to manipulate their collaboration in some critical issues.