Neoadjuvan tedavi almış triple negatif ve her2 zengin meme karsinomlarında androjen reseptör durumunun belirlenmesi; klinikopatolojik parametreler, tedavi yanıtı ve sağkalım ilişkisinin değerlendirilmesi
Androgen receptor status in neoadjuvant treated triple-negative and her2 enrich breast carcinomas;relationship with clinicopathological parameters, treatment response, survival data
  1. Tez No: 748051
  2. Yazar: DUYGU TANYERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL EBRU PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Androjen resptörü, HER2 zengin meme kanseri, Neoadjuvan kemoterapi, Triple negatif meme kanseri, Androgen receptor, HER2-enrich breast cancer, Neoadjuvant chemotherapy, Triple negative breast cancer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Meme kanserleri moleküler ve prognostik açıdan heterojen bir grup olup,kişiselleştirilmiş hedefe yönelik tedavilerin önemi her geçen gün artmaktadır. Androjen reseptörü (AR) meme kanserinde çok sayıda araştırmaya konu olmuş bir biyobelirteçtir. Meme kanseri fizyopatolojisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı; neoadjuvan kemoterapi (NAKT) almış Triple negatif meme kanseri (TNMK) ve HER2 zengin meme karsinom olgularında tedavi öncesi ve tedavi sonrası AR ekspresyon durumlarını saptayıp, AR ekspresyon durumunun klinik, histopatolojik, sağkalım parametreleri ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 2008-2020 yılları arasında SBÜ İzmir Tıp Fakültesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, TNMK ve HER2-zengin meme kanseri tanısı almış, NAKT görmüş, NAKT sonrası hastanemizde opere olmuş, klinik takipleri bulunan 52 olgu dahil edildi. Tümörlerin prognozunda önemli olan klinik, histopatolojik parametreler, NAKT yanıtı ve AR ekspresyon durumu incelendi. Bulgular: NAKT öncesi biyopside, AR(-) 15 olgunun tümü TNMK grubunda olup, HER2-zengin grupta tüm olgular AR(+) saptandı. NAKT sonrası patolojik tam yanıt oranı HER2-zengin alt grupta %45.5, triple negatif grupta %13.3'tür (p=0.01). NAKT öncesi biyopsi materyallerindeki AR boyanma durumu ile tedavi yanıtı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (p=0.73). Kor biyopsi ve eksizyondaki AR ekspresyon durumlarını karşılaştırdığımızda; NAKT öncesi AR pozitif 9 olgunun negatifleştiği, AR negatif 3 olgunun pozitifleştiği görüldü. 26 olguda değişim izlenmedi. NAKT öncesi AR negatif grubun Ki67 skoru ortalama %54,3 iken, AR pozitif grubun Ki67 skor ortalaması %38,6 idi (p=0,04). NAKT öncesi biyopsi materyallerinde derece 2 tümörlerin %17.6'sı AR negatif iken, derece 3 tümörlerin %50'si negatif olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,01). Sonuç: AR ekspresyonunun, HER2 zengin alt tipte TNMK'ya göre daha sık olduğu izlendi. Derece 2 tümörlerde AR ekspresyonu daha sık olup, AR pozitif tümörlerde Ki67 skoru daha düşük bulundu. Bu çalışmada daha önce literatürde bildirilen NAKT sonrası ER ve PR'de görülen reseptör durum değişikliklerinin AR'de de olabileceği görüldü. NAKT öncesi AR durumunun özellikle HER2 zengin alt grupta tedavi yanıtını öngöremeyebileceği, TNMK grubunda ise prognostik ve prediktif rolünün daha geniş serilerde araştırılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancers are a heterogeneous group in molecular and prognostic terms, and personalized targeted therapies are gaining importance. Androgen receptor (AR) is a biomarker that has been the subject of numerous studies in breast cancer. It has been shown to be effective in breast cancer physiopathology. The aim of this study is to determine the AR expression status before and after treatment in Triple negative breast cancer (TNBC) and HER2-enrich breast carcinoma cases who received neoadjuvant chemotherapy (NACT), and evaluate the relationship of AR status with clinical, histopathological and survival parameters. Materials and Methods: In this study, NACT given 52 patients with TNBC (n:30) and HER2-enrich (n:22) breast cancer diagnosed between 2008 and 2020 at Tepecik Training and Research Hospital were included. They were operated in our hospital after NACT and had clinical follow-up data. Clinical and histopathological parameters, NACT response, AR expression status and survival data were documanted. Results: In the pre-NACT biopsies, all AR(-) (n:15) cases were in the TNBC group and all HER2 enrich (n:22) cases were AR(+). The rate of pathological complete response after NACT was 45.5% in the HER2-enrich group and 13.3% in the triple-negative group (p=0.01). There was no statistically significant difference between the pre-NACT AR status and treatment response (p=0.73). When we compare the AR expression status in core biopsy and excision; we observed that 9 AR positive cases turned to negative and 3 AR negative cases became positive. No change was observed in 26 cases. The mean Ki67 score of the pre-NACT AR-negative group was 54.33%, while the mean Ki67 score of the AR-positive group was 38.65% (p=0.04). While 17.6% of grade 2 tumors were AR negative in pre-NACT biopsy materials, 50% of grade 3 tumors were AR negative, and it was statistically significant (p=0.01). Conclusion: AR expression in HER2-enrich subtype was more frequent than TNBC. AR expression was more frequent in grade 2 tumors, and Ki67 score was found to be lower in AR positive tumors. In this study, it was observed that the receptor status changes seen in the ER and PR after NACT, which were previously reported in the literature, may also occur in the AR. It was determined that the AR status before NACT may not predict the treatment response in the HER2-enrich subgroup. But the prognostic and predictive value of AR in TNBC should be investigated in larger case groups.