Neoadjuvan kemoterapi uygulanan meme kanserihastalarında patolojik yanıt oranları iletedavi öncesi nötrofil/lenfosit oranı veplatelet/lenfosit oranının ilişkisi
Relationship between pathologic response ratesand pre-treatment neutrophil/lymphocyte ratioand platelet/lymphocyte ratio in breast cancerpatients receiving neoadjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 852764
  2. Yazar: FERHAT TADİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR, DOÇ. DR. FERDA BİLGİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, neoadjuvan kemoterapi, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, patolojik tam yanıt, Breast cancer, neoadjuvant chemotherapy, neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, pathologic complete response
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Neoadjuvan kemoterapi (NAKT) lokal ileri evre meme kanseri için standart tedavi haline gelmiştir ve NAKT sonrası patolojik tam yanıt (pCR) tedaviye yanıtın önemli bir öngörücüsüdür. Bu çalışmanın amacı neoadjuvan tedavi gören meme kanseri hastalarında nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranı (PLR) değerlerinin pCR ile ilişkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ekim 2014- Nisan 2022 yılları arasında Medikal Onkoloji kliniğinde takipli neoadjuvan kemoterapi ile tedavi edilen invaziv meme kanseri hastalarının retrospektif analizi yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, hemogram parametreleri, tümör karakteristikleri, almış oldukları kemoterapi rejimleri ve cerrahi özellikleri kaydedildi. NLR, periferik kandaki mutlak nötrofil ve lenfosit sayımlarının; PLR ise periferik kandaki mutlak platelet ve lenfosit sayımlarının oranı olarak hesaplandı ve pCR ise meme ve aksiller lenf düğümlerinde rezidü invaziv karsinomun olmaması olarak tanımlandı. İstatiksel analizler için uygun istatistiksel yöntemler kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya NAKT uygulanan 207 invaziv meme kanseri hastası dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 51 ± 10 yıl (min 27- max 75) ve median yaş 50 yıl olarak belirlendi. Hastaların %44'ü klinik olarak erken evrede, %46'sı lokal ileri evrede, %6'sı oligo-metastatik evredeydi ve %4'ünde ise inflamatuar meme kanseri mevcuttu. Detaylı moleküler alt tiplere göre Luminal A grupta %0, LB-HER2(-) grupta %13, LB-HER2(+) grupta %42, HER2 zengin grupta %68 ve triple negatif grupta ise %37,5 patolojik tam yanıt mevcuttu. NAKT öncesi NLR'nin genel patolojik tam yanıtla ilişkisine bakıldığında; moleküler alt tiplerden bağımsız olarak patolojik tam yanıtlı olan ve olmayanlar arasında farklılık yoktu ve patolojik yanıt ile ilişkili değildi (p=0,715). Cerrahi öncesi NLR' nin genel patolojik tam yanıtla ilişkisine bakıldığında; xi moleküler alt tiplerden bağımsız olarak patolojik tam yanıtlı olan ve olmayanlar arasında farklılık yok, patolojik tam yanıt ile ilişkili değildi (p=0,204). NAKT öncesi PLR' nin genel patolojik tam yanıtla ilişkisine bakıldığında; moleküler alt tiplerden bağımsız olarak patolojik tam yanıtlı olan ve olmayanlar arasında farklılık yoktu ve patolojik yanıt ile ilişkili değildi (p=0,637). Cerrahi öncesi PLR' nin genel patolojik tam yanıtla ilişkisine bakıldığında; moleküler alt tiplerden bağımsız olarak patolojik tam yanıtlı olan ve olmayanlar arasında farklılık yok, patolojik tam yanıt ile ilişkili değildi (p=0,851). Basit ve detaylı moleküler analizlere göre yapılan lojistik regresyon analizinde de NAKT ve cerrahi öncesi NLR ve PLR' nin genel, primer tümöral ve aksiller patolojik tam yanıt ile anlamlı bir ilişkisi saptanmadı. Sonuç: NAKT ve cerrahi öncesi NLR ve PLR değerlerinin genel pCR, primer tümör pCR ve aksiller pCR ile ilişkisi tüm hastalarda, basit moleküler analiz ve detaylı moleküler analize göre ayrı ayrı değerlendirildiğinde anlamlı bir fark bulunmadı. Bizim çalışma sonuçlarına göre NLR ve PLR değerleri neoadjuvan kemoterapi almış meme kanseri hastalarında sağlam bir tedavi yanıtı ve prognoz öngörücüsü olarak görülmedi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Neoadjuvant chemotherapy (NAC) has become the standard treatment for locally advanced breast cancer and pathologic complete response (pCR) after NAC is a significant predictor of treatment response. This study aims to investigate the relationship between neutrophil/lymhocyte ratio (NLR) and platelet/lymhocyte ratio (PLR) values and pCR in breast cancer patients undergoing neoadjuvant treatment. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on invasive breast cancer patients treated with neoadjuvant chemotherapy at İzmir Bozyaka Training and Research Hospital, Health Sciences University, between October 2014 and April 2022. Patient demographics, hemogram parameters, tumor characteristics, chemotherapy regimens and surgical features were recorded. NLR was calculated as the ratio of absolute neutrophil and lymphocyte counts, PLR as the ratio of absolute platelet and lymphocyte counts and pCR was defined as the absence of residual invasive carcinoma in the breast and axillary lymph nodes. Appropriate statistical methods were used for data analysis. Results: 207 invasive breast cancer patients, all of who underwent NAC (Neoadjuvant Chemotherapy), were included in the study. The mean age of the patients was 51 ± 10 years (min 27- max 75), with a median age of 50 years. Forty-four percent (44%) of the patients were in the early clinical stage, 46% were in the locally advanced stage, 6% were in the oligo-metastatic stage, and 4% had inflammatory breast cancer. According to detailed molecular subtypes, pathological complete response rates were 0% in Luminal A, 13% in LB-HER2(-), 42% in LB-HER2(+), 68% in HER2-enriched, and 37.5% in triple-negative. Looking at the overall pathological complete response in relation to pre-NAC NLR, irrespective of molecular subtypes, there was no xiii difference between those who achieved pathological complete response and those who did not, and it was not associated with pathological response (p=0.715). Examining the relationship between preoperative NLR and overall pathological complete response, regardless of molecular subtypes, there was no difference between those achieving pathological complete response and those who did not, and it was not associated with pathological response (p=0.204). Looking at the relationship between pre-NAC PLR (Platelet-to-Lymphocyte Ratio) and overall pathological complete response, irrespective of molecular subtypes, there was no difference between those achieving pathological complete response and those who did not, and it was not associated with pathological response (p=0.637). Examining the relationship between preoperative PLR and overall pathological complete response, regardless of molecular subtypes, there was no difference between those achieving pathological complete response and those who did not, and it was not associated with pathological response (p=0.851). According to simple and detailed analyses, in comprehensive logistic regression analysis, no significant relationship was detected between NLR and PLR before NACT and surgery and overall, primary tumoral and axillary pathological complete response. Conclusion: No significant difference was found in the relationship of NLR and PLR values before NACT and surgery with overall pCR, primary tumor pCR and axillary pCR in all patients, when evaluated separately according to simple molecular analysis and detailed molecular analysis. According to our study results, NLR and PLR values were not seen as a solid predictor of treatment response and prognosis in breast cancer patients who received neoadjuvant chemotherapy.