TMS 41 kapsamında narenciye yetiştiriciliği ve muhasebeleştirilmesi; Örnek bir uygulama
Citrus growing and accounting under TMS 41; An example application
- Tez No: 748072
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET ALPTEKİN KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Faaliyet, Muhasebe Standartları, TMS 41, Narenciye Yetiştiriciliği, Agricultural Activity, Accounting Standards, TAS 41, Citrus Cultivation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
TMS-41 tarımsal işletmelerdeki muhasebe uygulamalarını düzenlemek için geliştirilmiş bir muhasebe standardıdır. Bu standart, canlı varlıkların değerlemesinde geleneksel maliyet yaklaşımı yerine gerçeğe uygun değer yaklaşımını benimsemektedir. Ayrıca TMS-41 tarımsal faaliyetlerin sınırlarını belirlemiştir. Bu çalışmada; Türkiye'de narenciye üretimi, pazarlama yapısı, depolama ve narenciye fidancılığı incelenerek, sektörde yaşanılan sorunlar belirlenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'nin önemli narenciye üretim bölgelerinden olan Aydın İli Kuşadası İlçe'sinde mandalina yetiştiriciliği yapan“Kavak Ltd Şti”işletmenin muhasebe kayıtları TMS 41 Tarımsal Faaliyetler Standardına Göre Tarım Muhasebesi'nden yararlanılarak incelenmiştir. Çalışmada Direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik giderlerinin hesaplamaları üretim işlemleri esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Hasat sonrası elde edilen tarım ürünlerinin piyasa değeri gerçeğe uygun değer üzerinden“gerçeğe uygun değer”ve“gelir”olmak üzere iki farklı yaklaşımla finansal tablolara aktarılmıştır. Çalışmadan elde edilecek çıktıların bu yönleriyle meyvecilik ve meyve fidancılığı sektöründe faaliyet gösteren tarım işletmelerinin muhasebeleştirme sürecine ve yatırım kararlarına olumlu katkıda bulunabileceği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
TMS-41 is an accounting standard developed to regulate accounting practices in agricultural enterprises. This standard adopts the fair value approach instead of the traditional cost approach in valuing biological assets. In addition, TAS-41 determined the limits of agricultural activities. In this study, citrus production, marketing structure, storage and citrus nursery cultivation in Turkey were examined and the problems experienced in the sector were determined. For this purpose, the accounting records of“Kavak Ltd Şti”, which produces tangerines in Kuşadası District of Aydın Province, which is one of the important citrus production regions of Turkey, were examined by using Agricultural Accounting According to TMS 41 Agricultural Activities Standard. In the study, calculations of Direct Labor and Direct Raw Material and Material Costs were made on the basis of production processes. The market value of the agricultural products obtained after the harvest has been transferred to the financial statements over the fair value with two different approaches as“fair value”and“income”. It can be stated that the outputs obtained from the study can contribute positively to the accounting process and investment decisions of agricultural enterprises operating in the fruit growing and fruit nursery sector.