Osmanlı diplomasisinde Madrid Sefâreti
The Embassy of Madrid at Ottoman diplomacy
  1. Tez No: 748097
  2. Yazar: TUĞBA SAĞLAM CEBESOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN POLATCI DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Madrid, diplomasi, sefâret, elçi, Madrid, diplomacy, embassy, ambassador
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
“Osmanlı Diplomasisinde Madrid Sefâreti”adlı doktora tezinin amacı, Osmanlı Devleti'nin Madrid'e gönderdiği dâimî elçileri vasıtasıyla İspanya ile olan diplomatik münasebetlerini ele almaktır. Tez araştırmamız esnasında öncelikle, Osmanlı arşiv vesikalarına dayanarak Madrid Elçiliği'ne tayin edilen sefirleri ve maslahatgüzarları tespit edip bu temsilciler aracılığıyla Madrid'de bir ikamet elçiliğinin kurulmasını ortaya koymak, ikinci olarak, sefirlerin; Madrid'de, hem İspanya devlet idarecileriyle hem de diğer devlet temsilcileriyle gerçekleştirdikleri görüşmelerinin Osmanlı Devleti'nin XIX. yüzyıl diplomasisini nasıl şekillendirdiklerini göstermektir. Son olarak, devrin siyasi olaylarının yanında kültürel ve sosyal hadiselerine kayıtsız kalamayan Osmanlı Devleti, görevlendirdiği elçiler vasıtasıyla bu alanlarda da etkin rol almıştır.“Osmanlı Diplomasisinde Madrid Sefareti”adlı tez çalışmamı hazırlarken Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi'nden elde ettiğimiz arşiv vesikaları tezimizin temelini oluşturmuştur. Bunun dışında diplomasi alanında yayımlanmış olan litaratür çalışmalarıyla da tezimizi desteklemeye çalıştık. Araştırmalarımız esnasında arşiv dışında İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM), İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi'nden istifade ettik.
Özet (Çeviri)
The aim of our doctoral thesis named“Madrid Embassy in Ottoman Diplomacy”was to discuss the diplomatic relations of the Ottoman Empire with Spain through the permanent ambassadors sent to Madrid. During our thesis research, our main objective was to identify the ambassadors and chargés d'affaires assigned to the Madrid embassy and to establish the establishment of a permanent embassy in Madrid through these representatives. Secondly, it was to show how the ambassadors' meetings in Madrid, both with Spanish state administrators and with other state officials, shaped the diplomacy of the Ottoman Empire in the 19th century. Finally, we have tried to show how the Ottoman Empire, which could not remain indifferent to the cultural and social events of the time as well as to the political events, played an active role in these fields through its ambassadors. During the preparation of this thesis entitled“The Madrid Embassy in Ottoman Diplomacy”, the archival documents we obtained from the Ottoman archives of the Prime Ministry formed the basis of our thesis. Besides that, we tried to support our thesis with the literature studies published in the field of diplomacy. During our research, we benefited from the Center for Islamic Studies (İSAM), the Central Library of Istanbul University and the Library of the Faculty of Arts of Istanbul University.