İçsel pazarlama ve çalışan motivasyonunun iş tatmini üzerine etkisi: Otel işletmelerinde bir araştırma
The effect of internal marketing and employee motivation on job satisfaction: A research in hotel managements
- Tez No: 748381
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İçsel pazarlama, iç müşteri, çalışan motivasyonu, iş tatmini, Internal marketing, internal customer, employee motivation, job satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hizmet sektörünün önemli kısmında yer alan turizm sektöründe, hizmet kalitesinin elde edilebilmesi için önce doğru içsel pazarlama stratejilerinin uygulanması ve motivasyonu yüksek çalışanların olması konaklama işletmeleri için önem arz etmektedir. İşletmeler çalışanlarını iç müşteri olarak görmeleri gerekmektedir. Hizmet kalitesini oluşturmak ve müşteri memnuniyeti sağlamak için çalışanların motivasyonunu yükseltmek, iş tatminini sağlamak gerekmektedir. İşletmelerin, çalışanlarını iç müşteri olarak görmeleri iş tatminlerini yükseltmek için önemli bir adımdır. İçsel pazarlama faaliyetlerinin çalışanların iş tatminini arttırmada oynadığı rol, literatür de daha önceden araştırılmış konular arasında yer almakta olup, içsel pazarlama ve çalışan motivasyonunun iş tatmini üzerine etkisini inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu noktadan hareketle araştırmanın temel amacı, içsel pazarlama uygulamaları ile çalışan motivasyonunun iş tatminine etkisini ortaya koymaktadır. Araştırmanın evrenini turizm sektöründe faaliyet gösteren Sakarya ilinde bulunan 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde Sakarya İl'inde faaliyet gösteren turizm işletme belgesi bulunan 14 adet 4 ve 5 yıldızlı otelden 264 işletme çalışanı yer almıştır. Araştırmaya katılan kişilerden elde edilen veriler doğrultusunda, korelasyon ve regresyon analizi ile test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre içsel pazarlamanın iş tatmini ve düzeyi üzerinde, çalışan motivasyonunun iş tatmini düzeyi üzerinde, güçlü bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre İçsel pazarlama ve motivasyonunun iş tatmini üzerine etkisini değerlendirmek için yapılan analiz sonuçlarına bakıldığında içsel pazarlama faaliyetleri ve çalışan motivasyonunun iş tatmini üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu sonuca göre, içsel pazarlama faaliyetlerinin uygulanması çalışanların motivasyonunun arttırılması iş tatminlerinin yükselmesine yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the tourism sector, which is an important part of the service sector, it is important for accommodation enterprises to apply the right internal marketing strategies and have highly motivated employees to achieve service quality. Tourism sector businesses need to see their employees as internal customers. To create service quality and ensure customer satisfaction, it is necessary to increase the motivation of the employees and to ensure job satisfaction. It is an important step for businesses to see their employees as internal customers to increase their job satisfaction. The role of internal marketing activities in increasing job satisfaction of employees is among the previously researched subjects in the literature, and there is no study examining the effect of internal marketing and employee motivation on job satisfaction. From this point of view, the main purpose of the research is to reveal the effect of internal marketing practices and employee motivation on job satisfaction. The universe of the research consists of employees in 4- 5 star accommodation enterprises in Sakarya, which operates in the tourism sector. In the sample of the research, 264 business employees from 14, 4- 5 star hotels operating in Sakarya province with tourism operation certificates took place. In line with the data obtained from the people participating in the research, it was tested with correlation and regression analysis. According to the findings, it has been revealed that internal marketing has a strong effect on job satisfaction and level, and employee motivation has a strong effect on job satisfaction level. Accordingly, when we look at the results of the analysis to evaluate the effect of internal marketing and motivation on job satisfaction, the effect of internal marketing activities and employee motivation on job satisfaction was found to be statistically significant. According to this result, the implementation of internal marketing activities, increasing the motivation of the employees leads to an increase in job satisfaction.