Mobbing in the private sector and the effect of internal marketing activities on mobbing
Özel sektörde mobbing ve içsel pazarlama çalışmalarının mobbing üzerindeki etkisi
- Tez No: 553745
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖZDE DALAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, İçsel Pazarlama, İç Müşteri
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Mobbing; şirketlerde üst veya ast çalışanlar tarafından uygulanan sistematik bir şekilde ilerleyen, en az haftada bir olacak şekilde ve en az altı ay süresince devam eden, işgöreni her anlamda dışlamayı amaçlayan düşmanca davranışlardır. Mobbing, hem işletmeleri hem de işgörenleri olumsuz yönde etkiler ve her iki taraf için ağır sonuçlara mal olmaktadır. İşgörenler mobbing sonucu işletmelere olan bağlılığını yitirir, iş ayrılışı gösterip, psikolojik zararlar görürken, işletmeler nitelikli elemanını kaybedip, maddi zarara uğramaktadır. Ayrıca işletmeler bu sebepten dolayı potansiyel müşterilerini de kazanmadan kaybeder. Çünkü işgörenler şirketlerin iç müşterileridir ve dış müşteriye giden yol iç müşteriden başlar. Bir mal ya da hizmetin başarılı bir şekilde pazarlanması ilk olarak şirkette yer alan işgörenlerin diğer bir deyiş ile iç müşterilerin o ürün ya da hizmete inanması, işinden tatmin ve memnun olması, kendini konumunda ve şirketinde değerli hissetmesi ile başlamaktadır.Bu nedenle, şirketlerde içsel pazarlama çalışmaları işgörenlerin mobbinge maruz kalmasını engelleyip, işletmeye olan bağlılığının ve motivasyonunun artmasına neden olur. Bu bağlamda işletmeler hem dış müşterilerine karşı başarılı bir pazarlama stratejileri uygulayabilirken hem de nitelikli çalışan-larını yani iç müşterilerini kolaylıkla bünyesinde tutar. İçsel pazarlama çalışmaları ile şirketlerin gelecekteki potansiyel iç ve dış müşterileri ilgili işletme hakkında pozitif tutum sergilerler. Bu araştırma da özel sektörde mobbing ve içsel pazarlama çalışmalarının mobbing üzerindeki etkisi bahsedilmektedir. Araştırma kapsamında çeşitli sektörlerde çalışan, mobbinge maruz kalan, yedi kadın yedi erkek olmak üzere on dört kişi ile rahat bir ortamda ve sohbet tadında ortalama kırk beş dakikalık yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mobbing denotes the hostile behaviors at companies exercised by the superiors and subordinates on a systematic basis at least once a weak and for at least six months and aims to ostracize the employee in every sense. It adversely affects not only the organization but also employees and has unpleasant consequences for both. On the one hand employees lose their organizational commitment, leave their jobs and suffer psychological harms, on the other hand, organizations lose their qualified staff and incur material loses. Organizations also lose their potential customers just before they manage to gain them because employees are the internal customers of organizations and the pathway to the external customers starts with the internal ones. Successful marketing of a good or a service first starts with the employees',in other words, the internal customers' belief in that good or service, satisfaction with their jobs and feeling valuable in their position and company. Therefore, internal marketing activities at companies prevent employees from experiencing mobbing and thus increase their organiza-tional commitment and motivation. In this regard, organizations both manage to implement successful marketing strategies towards their external customers and ensure that their quali-fied employees, i.e. internal customers, stay. Thanks to internal marketing, future internal and external customers exhibit positive attitudes towards the relevant organization. This study addresses mobbing in the private sector and the effect of internal marketing activities on mobbing.