İçsel pazarlamanın örgütsel bağlılığa etkisi
The effects of internal marketing to organizational commitment
- Tez No: 231643
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. HÜSREV EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Pazarlaması, İçsel Pazarlama, Örgütsel Bağlılık, Çalışan Tatmini, Çalışan, Service Marketing, Internal Marketing, Organisational Commitment, Employee Satisfaction, Employee
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın ilk bölümünde yakın bir geçmişte araştırılmaya başlanan ve yeni bir pazarlama yaklaşımı olan İçsel pazarlama kavramı hakkında bilgi verilmektedir. Temel amacı hizmet pazarlamasının odak noktası konumundaki dış müşteri tatmini artırmak olan içsel pazarlama, iç müşteri konumundaki çalışanları işe alma, elde tutma ve motivasyonunu hedeflemektedir. İçsel pazarlama, hakkında yayımlanmış yeterli sayıda makale bulunmamasından dolayı ülkemizde hala daha önemi kavranamamış olan bir konudur.Çalışmanın ikinci bölümünde kurumsal başarıya ulaşmanın en önemli unsurlarından olan örgütsel bağlılık kavramı açıklanmıştır. Genel olarak çalışanların örgüt içinde kalma isteği, örgüt amaç ve değerlerine olan bağlılığı olarak tanımlanmakta olan örgütsel bağlılık işgörenin çalıştığı örgüte karşı hissettiği bağın gücünü ifade etmektedir.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise kurumların başarıya ulaşmasının kilit noktası olan iç müşteri tatminin, üniversite çalışanlarının örgütsel bağlılıklarına etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The first part of this study was to investigate a close in the past have been started and a new marketing approach provides information about internal marketing concept. The main goal of the focus position of marketing services to increase customer satisfaction with the external marketing, hiring employees in positions within the client, the target retention and motivation. Sufficient number of articles published about the internal marketing in our country are due to more importance still is an issue that understand.In the second part of study to achieve corporate success is one of the most important element of the concept of organizational commitment are described. In general, try to stay within the organization, organization, commitment to goals and values are defined as organizations that work against the organizational commitment employee feel represents the bond strength.In the third part of the study institution is key to the success of the university employees' organizational commitment to customer satisfaction within the effect were examined.