The relationship between export and economic growth: A comparative analysis for Turkey and European Union
İhracat ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Türkiye ve Avrupa Birliği için mukayeseli bir analiz
- Tez No: 748467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Granger Nedenselliği, FMOLS (Tamemen Değiştirilmiştir Sıradan En Küçük Kareler) Yöntemi, İhracaat ve Ekonomik Büyüme
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, Türkiye ve 5 Avrupa Birliği ülkesinde (Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda ve İspanya) ihracat, ithalat ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi 2010-2020 dönemi için panel verileri kullanarak analiz etmek amacıyla yapılmıştır. Bu konunun seçilmesinin veya bu çalışmanın yapılmasının gerekçesi; Türkiye'nin AB ülkeleri ile önemli bir ticaret ortağı olması ve AB bölgesine girmeye aday olması nedeniyle, ekonomik büyüme ve ihracatın kontrol edilmesinin, özellikle AB ülkeleri ile ilişkilendirildiğinde daha önemli olmasıdır. Bu çalışmada bağımlı değişken GSYİH iken bağımsız değişkenler ihracat ve ithalattır. Çalışma, FMOLS (tamamen değiştirilmiş sıradan en küçük kareler) tahmin tekniklerini kullanır. Değişkenlerin durağanlığını kontrol etmek için Levin-Lin Chu (LLC) ve Augmented Dickey Fuller (The Fisher ADF) panel birim kök testi, bahsedilen değişkenler arasındaki eşbütünleşmeyi kontrol etmek için de Pedroni ve Kao panel eşbütünleşme testi kullanılmıştır. Sonuçlar, ihracat ve ekonomik büyüme arasında uzun vadeli pozitif bir ilişki olduğunu ve ihracattaki bir değişikliğin Türkiye'de ve AB'nin seçilen beş ekonomisinde (Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda ve İspanya) GSYİH'de 10.30% 'luk bir artışa vesile olacağını göstermiştir. VAR granger nedensellik testi, ihracat ve ekonomik büyüme arasında çift yönlü bir ilişki olduğunu doğrulamıştır. Bununla birlikte, ithalat ve ekonomik büyüme arasında da uzun dönemli bir ilişki kurulmuştur. VAR granger nedenselliği, tek yönlü bir istikamet anlamında GSYİH'den ithalata uzanan bu nedenselliğin kanıtını da sunmaktadır. Özetle bu çalışma, 2010 ve 2020 yılları arasında (son 11 yıl) Türkiye ve seçilmiş AB ülkeleri örneğinde ihracata dayalı çift yönlü büyüme ilişkisinin geçerliliğini doğrulamıştır. Çalışmanın son bölümü ise, hem politika yapıcılara hem de gelecekteki araştırmacılara öneriler konusunda birtakım değerlendirmelerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to analyze the nexus between export, import and economic growth in Turkey and 5 European Union countries (France, Germany, Italy, Netherlands and Spain) using panel data for the period 2010 to 2020. The justification for choosing this topic or carrying out this study is; because Turkey is an important trading partner with EU countries and a candidate to access EU zone, therefore checking it economic growth and export is important more especially when associated with EU countries. The dependent variable in this study is GDP while the predatory (independent) variables are export and import. The study uses the FMOLS (fully modified ordinary least square) estimation techniques. The Levin-Lin Chu (LLC) and Augmented Dickey Fuller (The Fisher ADF) panel unit root test were used to check the stationarity of the variables and also the Pedroni and Kao panel cointegration test were employed to check the cointegration between the aforementioned variables. The results demonstrated that there is a positive long run relationship between export and economic growth and a change in export will lead to 10.30% increase in GDP in Turkey and the five selected economics of EU (France, Germany, Italy, Netherlands and Spain). The VAR granger causality test confirmed a bidirectional relationship between export and economic growth. Though a long run relationship was established between import and economic growth, the VAR granger causality provide evidence of the causality which runs from GDP to import meaning a one-way direction. This study in a nutshell confirmed the validity of the export led growth bidirectional relationship for the case of Turkey and the selected countries of EU between 2010 and 2020 (last 11 years). The study in the last chapter made some comments on recommendations both to policy makers and future researchers.