Yeşil ekonomiye geçiş: Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye'nin yeşil ekonomi performansı
The transition to the green economy: The European Green Deal and Turkey's green economy performance
- Tez No: 748472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL YÜCE DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil ekonomi, Avrupa Yeşil Mutabakatı, İklim değişikliği, Sürdürülebilirlik, Yeşil Ekonomi İlerleme Endeksi, Green economy, European Green Deal, Climate change, Sustainability, Green Economy Progress Index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Son 10 yılda iklim değişikliğinin etkilerinin ekonomik ve çevresel sorunlarla birlikte giderek daha fazla hissedilmesi yeşil ekonomi politikalarına önem kazandırmıştır. Başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok sanayileşmiş ülke yeşil yeni düzen politikalarına yönelerek, 2050 yılı ve sonrası için karbon nötr hedefleri açıklamıştır. Avrupa Birliği, 2019'da Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılında ilk iklim nötr kıta olma hedefini duyurarak yeşil ekonomiye geçişte önemli bir adım atmıştır. Türkiye de iklim değişikliğiyle mücadele ve Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum bağlamında bu yeni dönüşümün gerisinde kalmamak için 2021'de yeşil ekonomiye geçiş sürecini başlatmıştır. Bu çalışma, Türkiye'nin yeşil ekonomi performansını belirleyerek, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum bağlamında yeşil ekonomide nerede olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada Yeşil Ekonomi İlerleme Ölçüm Çerçevesi kullanılarak GEP endeksi oluşturulmuştur. Türkiye ve Avrupa Birliği'nin 2011-2020 yılları arasındaki yeşil ekonomi ilerlemesi karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. 13 yeşil ekonomi ve 5 sürdürülebilirlik gösterge tablosu ile yeşil ekonomi ilerlemesi hesaplanmıştır. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi-9 endeksinin göstergeleri kullanılarak Türkiye'nin sürdürülebilir ve kapsayıcı endüstriyel kalkınma görünümü belirlenmiştir. Sonuçlar, Türkiye'nin yeşil bir ekonomiye geçişi için çok daha fazla eyleme ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Türkiye, yeşil ekonomiye doğru olumlu yönde ilerleme kaydetse de Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum bağlamında, özellikle sürdürülebilirlik göstergelerinde gerileme yaşamıştır. Bu durum, Türkiye'nin çevresel göstergelerinde daha fazla iyileştirme gerçekleştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the last ten years, the effects of climate change have been felt more with economic and environmental problems. This has led to more emphasis on green economic policies. Many industrialized countries, especially the European Union, have turned to green new deal policies and announced carbon-neutral targets for 2050 and beyond. The European Union has taken an important step in the transition to a green economy by announcing its goal of being the first climate-neutral continent in 2050 with the European Green Deal in 2019. In order not to fall behind this new transformation in the context of combating climate change and harmonization with the European Green Deal, Turkey started transition to a green economy in 2021. This study aims to determine where Turkey is in the green economy in the context of harmonization with the European Green Deal by determining its green economy performance. For this purpose, the GEP index was constructed using the Green Economy Progress Measurement Framework. The green economy progress of Turkey and the European Union between the years 2011-2020 are addressed the problem comparatively. Green economy progress were calculated with 13 green economies and 5 dashboard of sustainability. Turkey's sustainable and inclusive industrial development outlook was determined using the indicators of the Sustainable Development Goal-9 index. The results show that much more action is needed for Turkey's transition to a green economy. Although Turkey has made positive progress towards a green economy, it has experienced a decline, especially in sustainability indicators in the context of harmonization with the European Green Deal. This shows that Turkey needs to make more improvements in environmental indicators.