Çalışan kadınların motivasyonlarının cam tavan sendromu üzerinden incelenmesi: Bankacılık sektörü örneği
Investigating the motivations of working women through the glass ceiling syndrome: A study of banking sector
- Tez No: 748525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI TUNCAY ÇELİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cam Tavan, Eşitsizlikler, Motivasyon, Baskılar, Önyargılar, Glass Ceiling, Inequalities, Motivation, Pressures, Prejudices
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Tezin amacı; iş dünyasında bireysel ve çevresel baskılar ile eşitsizlikler sonucunda ortaya çıkan cam tavan sendromunu ele alarak, kadın çalışanların şirketlerde ilerlerken karşılaştıkları engellere çözüm üretmektir. Bu anlamda, cam tavan kavramının geçmişten günümüze detaylı bir analizi yapılarak kadın çalışanların karşılaştıkları sorunların nedenleri detaylı bir şekilde incelenerek çözüm üretilmiştir. Dolayısıyla, motivasyonun da cam tavanı engellemek açısından oldukça önemli bir faktör olduğu sonuçlanmıştır. Çalışma kapsamında, bankacılık sektöründe çalışan 10 kadın çalışan ile derinlemesine yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bu anlamda, ucu açık 19 soru sorulmuştur ve katılımcıların verdikleri cevaplar değerlendirilerek kadın çalışanların bankacılık sektöründe cam tavan konusundaki algıları üzerinden çeşitli değerlendirmelerde bulunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; ön yargıların ve ayrımcılıkların kadınların yalnızca ilerlemelerini değil aynı zamanda motivasyonlarını da olumsuz anlamda etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to investigate the glass ceiling syndrome that occurs as a result of the environmental pressures, inequalities in the business life including a employee's own barriers and to find solutions to these obstacles from the perspective of women employees regarding their future working carrier. In this sense, a detailed analysis of the glass ceiling concept has been made from the past to present, and the causes of the problems faced by women employees have been examined in details and solutions have been produced. Therefore, it has been concluded that motivation is a very important factor in preventing the glass ceiling. Within the scope of the study, in depth face to face interviews were conducted with 10 women employees working in the banking sector. In this sense, 19 open ended questions were asked and various evaluations were made on the perceptions of female employees about the glass ceiling in the banking sector by evaluating the answers given by the participants. According to the results of the research; it has been seen that prejudices and discriminations negatively affect not only the advancement of women, but also their motivation.