Girişimcilik eğitimi ile girişimcilik eğilimi arasındaki ilişkide ailesel deneyimlerin aracılık rolü: Giresun Üniversitesi öğrencileri ile Giresun'daki lise öğrencileri üzerinde gerçekleştirilen bir alan araştırmasına dayalı model önerisi
Mediating role of family experiences in the relationship between entrepreneurship education and entrepreneurship tendencies: Model proposal based on a field research conducted on Giresun University students and high school students in Giresun
- Tez No: 748551
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ YILMAZ GENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, girişimcilik eğilimi, girişimcilik eğitimi, ailesel deneyimler, aracılık rolü, Entrepreneurship, entrepreneurial tendency, entrepreneurship education, familial experiences, intermediary role
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Sürekli olarak dönüşümlere ve değişimlere entegre olan günümüzde girişimcilik; yaşam standardının yükselmesinde, toplumsal refahın sağlanmasında, dengeli bir kalkınma stratejisinin izlenmesinde ve toplumların gelişmesinde etkin rol almaktadır. Bu nedenle bölgesel ve küresel anlamda toplumsal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması noktasında girişimcilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu açıdan bakıldığında toplumların gelişmesi için insanların, toplum ihtiyacı ve ülke ekonomisine göre eğitim alma, eğitim almış oldukları alanlarda istihdam edilmeleri, ilgili alanlarda girişimcilik kültürüne sahip olmaları ve sahip olduğu yetenek ve kültürle yeni istihdam alanları yaratma girişiminde bulunmaları büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde kavramsal çerçeve oluşturulmuş, girişimcilik ve girişimcilik eğilimi ele alınmıştır. İkinci bölümünde girişimcilik eğitimi ve üçüncü bölümünde araştırmanın saha çalışması sonucu yapılan analizler, bulgular, genel değerlendirme, sonuş ve öneriler kısmı aktarılmaktadır. Araştırma Giresun ilinde yer alan Üniversite ve Lisede öğrenim gören ve girişimcilik dersi alan ve almayan öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini bu ilde yer alan ve anketin uygulanacağı liseler ve üniversite oluşturmakta ve 2021-2022 eğitim- öğretim dönemindeki öğrencilerin katılımını kapsamaktadır. Araştırmadan elde edilen verilen SPSS 23.0 programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship today, which is constantly integrated into transformations and changes; It plays an important role in raising the living standard, ensuring social welfare, following a balanced development strategy, and developing societies. For this reason, entrepreneurs are needed at the point of ensuring social and economic development in regional and global terms. From this point of view, for the development of societies, it is of great importance for people to receive education according to the needs of the society and the economy of the country, to be employed in the fields they have been trained in, to have an entrepreneurial culture in the relevant fields and to attempt to create new employment areas with their talents and culture. In the first part of this study, a conceptual framework was created and entrepreneurship and entrepreneurship tendency were discussed. In the second part, entrepreneurship education and in the third part, the analysis, findings, general evaluation, conclusion and suggestions made as a result of the field study of the research are presented. The research was carried out with the participation of students studying at the University and High School in Giresun province and taking or not taking entrepreneurship courses. The sample of the research consists of high schools and universities in this province where the survey will be applied, and includes the participation of students in the 2021-2022 academic year. The data obtained from the research were analyzed with the SPSS 23.0 program.