Gebelikten kaçınma isteği ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
The validity and reliability study of the 'Desire to avoid pregnancy scale' in Turkish
  1. Tez No: 748595
  2. Yazar: İREM ÖZTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜMRÜT BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelikten Kaçınma İsteği Ölçeği, Çocuk Sahibi Olma Motivasyonu Ölçeği, Türkçe Geçerlik, Türkçe Güvenirlik, Desire to Avoid Pregnancy Scale, Childbearing Motivation Scale, Turkish Validity, Turkish Reliability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Corinne Rocca ve arkadaşları tarafından 2019 yılında geliştirilen Gebelikten Kaçınma İsteği Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğinin yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Veriler, Tekirdağ ilinde bir kamu hastanesinde Mayıs 2021-Ağustos 2021 tarihleri arasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Gebelikten Kaçınma İsteği Ölçeği ve Çocuk Sahibi Olma Motivasyonları Ölçeği kullanılarak 185 kadın (n=185) katılımcı aracılığıyla toplanmıştır. Geçerlik için, dil içerik-kapsam geçerliği, ölçüt-bağımlı geçerliği ve yapı geçerliği, güvenirlik için değişmezlik ve iç tutarlılık yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların %38,9'u 18-29 yaş aralığında, %67'si üniversite/lisansüstü mezunudur. %59,5'i planlı/istenen gebelik yaşadığını, %58,4'ü ise çocuk yapmak istemediğini ifade etmiştir. 14 madde, 3 faktörden oluşan ve Türkçe dil eşdeğerliliği sağlanan Gebelikten Kaçınma İsteği Ölçeğinin kapsam ve yapı geçerliği sağlanmıştır. Model uyum incelemesinde χ2 (CMIN/DF)= 1,406, GFI=0,98, AGFI=0,98, CFI=0,99, RMSEA= 0,04 olarak bulunmuştur. Gebelikten Kaçınma İsteği Ölçeği'nin Cronbach's Alpha katsayı 0,951, ve faktörler katsayıları sırasıyla, 0,904, 0,847 ve 0,846'dır. Sonuç: Türkçe' ye uyarlanan Gebelikten Kaçınma İsteği Ölçeği'nin Cronbach's alpha değeri, geçerli ve güvenilirliği yüksek olup, orijinal ölçekle benzer bir yapıda olduğu, Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine the Turkish validity and reliability of the Desire to Avoid Pregnancy Scale developed by Corinne Rocca et al. in 2019. Materials and Method: Data were collected from 185 female (n=185) participants using the Introductory Information Form, the Desire to Avoid Pregnancy Scale, and the Scale of Motivation to Have a Child between May 2021 and August 2021 in a public hospital in Tekirdağ. For validity, language content-scope validity, criterion-dependent validity and construct validity, invariance and internal consistency methods were used for reliability. Findings: 38.9% of women are between the ages of 18-29, and 67% of them are university/graduate graduates. 59.5% of them stated that they had a planned/desired pregnancy and 58.4% of them did not want to have children. The content and construct validity of the Desire to Avoid Pregnancy Scale, consisting of 14 items, 3 sub-dimensions, and Turkish language equivalence was ensured. In the model fit analysis, χ2 (CMIN/DF)= 1.406, GFI=0.98, AGFI=0.98, CFI=0.99, RMSEA= 0.04. The Cronbach Alpha coefficient of the Desire to Avoid Pregnancy Scale is 0.951 and the coefficients of its sub-dimensions are 0.904, 0.847 and 0.846, respectively. Conclusion: The Cronbach's alpha value of the Desire to Avoid Pregnancy Scale, which was adapted into Turkish, was found to be valid and reliable, has a similar structure to the original scale, and is a valid and reliable measurement tool for the Turkish population.