Özel gereksinimi olan çocukların ebeveynlerinde algılanan sosyal destek ve psikolojik esnekliğin cinsel doyum ile gebelikten kaçınmaya etkisi
The effect of perceived social support and psychological flexibility in parents of children with special needs on sexual satisfaction and avoidance of pregnancy
- Tez No: 938860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ÜNVER KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, çocuk, ebelik, ebeveyn, engelli, gebelik, psikolojik, sosyal destek, Child, disabled, midwifery, parent, pregnancy, psychological, sexuality, social support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Araştırma, özel gereksinimi olan çocukların ebeveynlerinde algılanan sosyal destek ve psikolojik esnekliğin cinsel yaşam doyumuna ve gebelikten kaçınmaya etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırmanın örneklemini Van ilinde bulunan rehabilitasyon merkezlerindeki özel gereksinimli çocukların ebeveynleri oluşturdu. Araştırma Temmuz 2024- Mart 2025 tarihleri arasında yapıldı. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Esneklik Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Gebelikten Kaçınma Ölçeği ile toplandı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde; sayı, yüzdelik dağılım, tek yönlü varyans analizi, bağımlı gruplarda t testi, korelasyon-regresyon testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada sosyal destek ile cinsel doyum arasında (r = 0.292; p = 0.001) ve psikolojik esneklik ile cinsel doyum arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulundu (r = 0.281; p = 0.002). Sosyal destek ile gebelikten kaçınma arasında negatif ve anlamlı bir ilişki belirlendi (r = -0.376; p = 0.000). Ancak psikolojik esneklik ile gebelikten kaçınma arasında bir ilişki saptanmadı (r = -0.201; p = 0.059). Sonuç: Araştırmada sosyal destek artışının cinsel doyumu arttırdığı ve gebelikten kaçınmayı azalttığı belirlendi. Psikolojik esneklik artışının ise cinsel doyumu arttırırken gebelikten kaçınmayı etkilemediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to determine the effects of perceived social support and psychological flexibility on sexual life satisfaction and pregnancy avoidance among parents of children with special needs. Material and method: The sample of this descriptive study consisted of parents of children with special needs in rehabilitation centers in Van province. The study was conducted between July 2024 and March 2025. Data were collected using the Personal Information Form, Psychological Flexibility Scale, Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and Pregnancy Avoidance Scale. In the statistical evaluation of the data; number, percentage distribution, one-way analysis of variance, t-test in dependent groups, correlation-regression test were used. Results: The study found a positive and significant relationship between social support and sexual satisfaction (r = 0.292; p = 0.001) and between psychological flexibility and sexual satisfaction (r = 0.281; p = 0.002). A negative and significant relationship was found between social support and avoidance of pregnancy (r = -0.376; p = 0.000). However, no relationship was found between psychological flexibility and avoidance of pregnancy (r = -0.201; p = 0.059). Conclusion: The study found that increased social support increased sexual satisfaction and decreased avoidance of pregnancy. Increased psychological flexibility increased sexual satisfaction but did not affect avoidance of pregnancy.