Günümüz ambalaj tasarımlarının 'İllüstrasyon' kullanımı açısından incelenmesi ve sınıflandırılması
Analysis and classification of modern-day packaging design in terms of 'Illustration' use
- Tez No: 748674
- Danışmanlar: PROF. AYŞEGÜL İZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj Tasarımı, İllüstrasyon, İllüstrasyon Stilleri, Packaging Design, Illustration, Styles of Illustration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu yüksek lisans tezi grafik tasarım bağlamında ambalaj tasarımındaki illüstrasyon kullanımını inceleyerek, illüstrasyon stillerinin sınıflandırılmasını amaçlamaktadır. Ambalaj tasarımının bir markanın görsel iletişiminin ana unsurlarından biri olması sebebi ile, tasarımda kullanılan grafik tasarım öğelerinden biri olan illüstrasyonun kullanımı ve çeşitleri incelenerek önemi vurgulanmıştır. Görsel iletişimin ana unsurlarından biri olan illüstrasyon, günümüz tasarımcısı ve illüstratörleri tarafından birçok farklı stilde ve teknikte üretilmektedir. İllüstrasyonun çeşitliliği görsel iletişim dilini zenginleştirmektedir. Çalışma kapsamında günümüz ambalaj tasarımlarında kullanılan illüstrasyonlar dünyada kullanım çeşitliliği bağlamında 16 kategori altında sınıflandırılmıştır. Tezde her bir kategorinin çıkış sebepleri, kullanım biçimleri ve nedenleri ve ambalaj tasarımına olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This master thesis aims to create a classification system for illustration styles by examining the usage of illustration in packaging design within the context of graphic design. Packaging design is one of the main elements of a brand's visual communication, the use of illustration and its different styles, which is one of the graphic design elements used in design, are examined and its importance is emphasized. Illustration, which is one of the main elements of visual communication, is produced by today's designers and illustrators in many different styles and techniques. The diversity of illustration enriches the language of visual communication. Within the scope of the study, the illustrations used in today's packaging designs are classified under 16 categories in the context of the diversity of use in the world. In the thesis, the reasons for the emergence, usage patterns and reasons of each category and their effects on packaging design are also examined.