The moderating role of social axioms on the relationship between incentives and job performance
Teşvikler ve iş performansı arasındaki ilişkide sosyal aksiyomların düzenleyici rolü
  1. Tez No: 748881
  2. Yazar: GABER ALI GABER AL-SHAMI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİN ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Incentives, financial incentives, moral incentives, social axioms, social cynicism, religiosity, reward for application, job performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, teşvikler ve iş performansı arasındaki ilişkide sosyal aksiyomların düzenleyici rolünü araştırmaktadır. Finansal ve moral teşviklerin iş performansı üzerindeki etkisini incelerken katılımcıların dünyanın nasıl çalıştığına (sosyal aksiyomlarla temsil edildiği gibi) ilişkin genelleştirilmiş inançları, bu ilişkide bağlamsal bir faktör olarak tanıtılmıştır. Veriler, Yemen'deki tek bir şirketten çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır (N=150). Regresyon analizlerinin sonuçları, Sosyal Sinizmin ve Dindarlığın anlamlı bir düzenleyici role sahip olmadığını ancak uygulama ödülünün anlamlı bir düzenleyici rolü olduğunu ortaya koymuştur. Sosyal Karmaşıklığın rolü ve Kader Kontrolü sosyal aksiyomların boyutları, ölçeklerin düşük güvenirliği nedeniyle sınanamıştır. Bulgular, teşviklerin iş performansı üzerindeki etkisinin, kültürel inançlar gibi bireysel farklılıklar da değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabileceğini göstermektedir. Araştırmacı, çalışanların iş performansını iyileştirmek için çeşitli teşvik sistemlerinin uygulanmasını, çalışanların teşvikleri nasıl algıladıklarına ilişkin geri düzenli bildirim alınmasını önermektedir. Çalışanlarının davranışlarını düzenleyebilecek anlamlı sosyal aksiyom boyutlarının belirlenerek teşvik yönetimi sırasında dikkate alınması teşvik sistemlerinin etkinliği için önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the moderating role of social axioms on the relationship between incentives and job performance. In particular generalized beliefs of participants about how the world works (as represented by social axioms) was introduced as a contextual factor in this relationship. Data was collected via online survey from a single company in Yemen. Out of 500 employees contacted 150 responded back. The results of regression analyses revealed that while Social cynicism and Religiosity did not have a significant moderating role, Reward for application did. The role of Social complexity and Fate control dimensions of social axioms could not be tested because of the low reliability of the scales. The findings suggest that the impact of incentives on job performance can be understood better when individual differences such cultural beliefs are also assessed. To improve employee job performance, the researcher recommended implementing various incentive systems, obtaining feedback on how employees perceive the incentives, and developing sound mechanisms for employee retention and recruitment. This study will help management to implement a system of incentive schemes. Also, the researcher recommend the company to adapt the strategy of identifying its employees' behavior according to social axioms dimensions in order to make them interact positively toward receiving incentives.