The moderating role of social problem solving skills on work-family-personal life conflict and psychological well-being relationship
Sosyal problem çözme becerilerinin iş-aile-özel hayat çatışması ve psikolojik iyi olma durumu ilişkisi üzerindeki düzenleyici rolü
- Tez No: 240623
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP AYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: iş-aile-özel hayat çatışması, sosyal problem çözme, başa çıkma, anksiyete, tükenmişlik, depresyon, yaşamdan duyulan tatmin, psikolojik iyi olma durumu, work-family-personal life conflict, work-family conflict, social problem solving, coping, anxiety, burnout, depression, life satisfaction, psychological well-being
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, beyaz yakalı Türk çalışanlar örnekleminde Sosyal Problem Çözme Becerileri'nin (SPÇB) İş-Aile-Özel Hayat Çatışması (İAÖÇ) ve psikolojik iyi olma durumu (anksiyete, tükenmişlik, depresyon ve yaşamdan duyulan tatmin) ilişkisi üzerindeki düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu ilişkideki cinsiyet farkları da araştırılmıştır. Veriler en az bir çocuk sahibi olan 448 beyaz yakalı çalışandan toplanmıştır. Akılcı Problem Çözme'nin (APÇ) İAÖÇ ve psikolojik iyi olma durumu ilişkisi üzerinde olumlu bir etkisi olacağı, İçtepisel-Dikkatsiz Yaklaşım (İDY) ve Kaçıngan Yaklaşım'ın (KY) bu ilişki üzerinde olumsuz etkisi olacağı beklenmiştir. Düzenleyici değişkenli çoklu regresyon analizleri APÇ'nin İAÖÇ ve tükenmişlik ilişkisi üzerinde düzenleyici etkisi olduğunu göstermiştir. İAÖÇ'si yüksek olup yüksek APÇ kullanan çalışanların İAÖÇ'si yüksek olup düşük APÇ kullanan çalışanlara kıyasla tükenmişliklerinin daha az olduğu bulunmuştur. Beklenenin aksine İAÖÇ'si yüksek olup yüksek İDY kullananların düşük İDY kullananlara kıyasla daha az anksiyete yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Cinsiyetler arasında bir fark bulunamamıştır. Bu çalışma literatüre, SPÇB'nin bir başa çıkma mekanizması olarak İAÖÇ ve psikolojik iyi olma durumu ilişkisi üzerindeki düzenleyici etkisini Sosyal Problem Çözme Envanteri'ni (yeniden düzenlenmiş sürümü) kullanarak inceleyip katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed at examining the moderating effects of Social Problem Solving Skills (SPSS) in the relationship between Work-Family-Personal Life Conflict (WFPC) and psychological well-being (anxiety, burnout, depression and life satisfaction) in Turkish white collar employee sample. Gender differences in the moderating role of SPSS in the WFPC and psychological well-being relationship were also explored. Data were collected from 448 white-collar employees having at least one child. It was expected that Rational Problem Solving (RPS) style had a positive effect on the relationship between WFPC and psychological well-being, and Impulsivity Carelessness Style (ICS) and Avoidance Style (AS) had a negative effect on the relationship between WFPC and psychological well-being. Moderated multiple regression analyses revealed that RPS moderated the relationship between WFPC and burnout. As hypothesized, subjects who had high WFPC and used high RPS had less burnout compared to ones that used low RPS. Contrary to what was expected, people who had high WFPC and used high ICS experienced less anxiety. No gender differences were found. This study is expected to contribute to the literature by examining the moderating role of SPSS as a coping mechanism in WFPC and psychological well-being relationship by using Social Problem Solving Inventory-Revised (SPSI-R).