Udi Nevres Bey'in eserlerinin form ve biçim bakımından incelenmesi
Examination of Udi Nevres Bey's works in terms of kind and form
  1. Tez No: 748982
  2. Yazar: SALİH AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞHAN ADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Udi Nevres Bey, saz eseri, teknik, Udi Nevres Bey, enstrumantal compose, technical
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, Udi Nevres Bey'in eserlerini form ve biçim bakımından inceleyip yorumlamak suretiyle Türk Müziği eserleri repertuvarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışma genel çerçevesi, amacı ve yöntemi bakımından tarama modelini esas alan betimsel bir araştırmadır. Konu ile ilgili çeşitli kaynakların taranması ile ön bilgilere ulaşılmış, veri toplama aracı olarak örneklemde yer alan Udi Nevres Bey'in ulaşılabilen mevcut eserlerinin tümü kullanılmıştır. Türk Müziğinin en önemli virtüözlerinden biri olarak kabul edilen Udi Nevres Bey Türk Müziği repertuvarında az yer tutan birçok eser bestelemiştir. Bestelediği eserler ile Saz eseri formuna farklı bir üslup kazandırmıştır. Bu çalışma Udi Nevres Bey'in eserlerindeki teknik özellikleri ortaya çıkarıp, saz eseri ve sözlü eser formunu nasıl işlediğini tespit edebilmek açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to contribute to the repertoire of Turkish music works by examining and interpreting the works of Udi Nevres Bey in terms of form. This work is a descriptive research based upon the scanning model in terms of its general framework, aim and method. Preliminary information was acquired by scanning various sources on the subject, and all of the existing masterpieces of Udi Nevres Bey, who were included in the sample, were used as data collection tool. Udi Nevres Bey, considered one of the most important virtuosos of Turkish Music, has composed many works that occupy a few place in the Turkish music repertoire. He brought a different style to the instrumental form with the works he composed. This work is important in respect of revealing the technical features of Udi Nevres Bey's works and determining how he handled the instrumental and vocal form.