Limonium meyeri (Boiss) kuntze üzerine farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic studies on limonium meyeri (Boiss) kuntze
- Tez No: 748998
- Danışmanlar: DOÇ. ESEN SEZEN KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, antitirozinaz, fitokimyasal, Antimicrobial, antityrosinase, phytochemical
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada Limonium meyeri toprak üstü kısmının metanol, n-hekzan, diklorometan, etil asetat ve su ekstrelerinin antimikrobiyal ve anti-tirozinaz enzim inhibisyonu aktivitelerinin araştırılması ve biyoaktivite yönlendirmeli saf madde izolasyon çalışması amaçlanmıştır. Daha sonra elde edilen saf maddelerin antimikrobiyal ve anti-tirozinaz enzim inhibisyonu aktiviteleri de araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Bitki mantolu ısıtıcıda geri çeviren soğutucu altında ekstre edilmiştir. Ayırma hunisi ile fraksiyonlara ayrılmıştır. Antimikrobiyal etkileri mikrodilüsyon yöntemi, mushroom tirozinaz enzim inhibisyonu ise Masuda ve arkadaşlarının yöntemi ile çalışılmıştır. Saf maddeler kolon kromatografisi yöntemleri ile elde edilmiştir. Bulgular: 400 µg/ml'lık dozda kojik asit ile kıyaslandığında (%94.75) ana ekstre olan metanol ekstresinin %62.0, alt fraksiyonlardan etil asetat ekstresi %57.6 değerinde yüzde tirozinaz enzim inhibisyonu gösterdiği gözlenmiştir. n-Hekzan ekstresinin Enterococcus faecalis (MİK = 1 µg/mL), metanol ekstresinin Pseudomonas aeruginosa (MİK = 16 µg/mL) üzerinde oldukça etkili olduğu belirlenmiştir. Etil asetat fraksiyonundan apigenin-7-O-β-glukuronit ve mirisetin 3-O-α-ramnozit elde edilmiştir. Saf maddelerden mirisetin 3-O-α-ramnozit'in Enterococcus faecalis (MİK = 128 µg/mL) üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Mirisetin 3-O-α-ramnozit'in (IC50 = 27.7 ± 0.6 µg/mL), apigenin-7-O-β-glukuronit'e (IC50 = 43.0 ± 0.9 µg/mL) göre daha yüksek tirozinaz enzim inhibitör etki gösterdiği gözlemlenmiştir. Sonuç: Bitkinin çeşitli ekstrelerinin farklı bakteriler üzerinde etkili olduğu, saf olarak elde edilen mirisetin 3-O-α-ramnozit ve apigenin-7-O-β-glukuronit'in antitirozinaz ajan olarak alternatif olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate antimicrobial and anti-tyrosinase enzyme inhibition activities of methanol, hexane, dichloromethane, ethyl acetate and water extracts of the aerial parts of L. meyeri and the bioactivity-directed isolation of pure compounds. Then, antimicrobial and anti-tyrosinase enzyme inhibition activities of the isolated compounds were investigated. Material and method: The plant was extracted under condenser in a mantle heater. It was divided into fractions with a separatory funnel. Its antimicrobial effects were studied with the microdilution method and the inhibition of mushroom tyrosinase enzyme was studied with Masuda et al.'s method. Pure substances were obtained by column chromatography methods. Results: Compared to kojic acid at a dose of 400 µg/ml (94.75%), it was observed that the methanol extract, which is the main extract, showed percent tyrosinase enzyme inhibition at a value of 62.0%, and ethyl acetate extract from the lower fractions at a value of 57.6%. It was determined that hexane extract was highly effective on Enterococcus faecalis (MIC = 1 µg/mL), and methanol extract was highly effective on Pseudomonas aeruginosa (MIC = 16 µg/mL). Apigenin-7-O-β-glucuronide and myrcetin 3-O-α-rhamnoside were obtained from the ethyl acetate fraction. It was determined that myricetin 3-O-α-rhamnoside, one of the pure substances, was effective on Enterococcus faecalis (MIC = 128 µg/mL). It was observed that myricetin 3-O-αrhamnoside (IC50 = 27.7 ± 0.6) showed a higher tyrosinase enzyme inhibitory effect than apigenin-7-O-β-glucuronide (IC50 = 43.0 ± 0.9). Conclusion: It is thought that various extracts of the plant are effective on different bacteria, and pure myrcetin 3-O-α-rhamnoside and apigenin-7-O-βglucuronide may be alternative antityrosinase agents.