Farklı yapıdaki materyaller ile yapılmış implant üstü köprülerin kırılma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the fracture strength for implant supported bridges made of different materials
- Tez No: 748999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: cad/cam, monolitik, zirkonya, trinia, biohpp, cad/cam, monolithic, zirconia, trinia, biohpp
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı mekanik özellikler ile üstün yeni CAD/CAM materyali olanlar Zirkonya HT, Trinia ve BioHPP diskler ile üretilen monolitik köprü restorasyonlarında konnektör boyutlarının kırılma dayanımı üzerine olan etkisini araştırmaktır. Materyal ve Yöntem: Dört üyeli monolitik köprüleri üretmek üzere in-Lab yazılımında tasarım yapıldı. Bu tasarımlar üzerinde köprülerin konnektör bölgelerinde düzenlemeler yapıldı. Konnektör boyutları Zirkonya grup için 16mm2, Trinia grup için 7mm2 ve 16 mm2 ve BioHPP grup için 13mm2 ve 16 mm2 şeklinde oluşturuldu (n:6). Üretilen monolitik köprüler, dayanak olarak kullanılan titanyum dayanakları üzerine rezin siman kullanılarak yapıştırılmıştır. 20 yıllık klinik kullanıma eş değer otoklav yaşlandırma prosedürü sonrasında (5 saat süre ile 134◦C, 2 bar buhar basıncı) örneklerin kırılma dayanımı değerleri universal test cihazında ölçüldü ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi (Shapiro-Wilk testi, Anova testi, T testi). Bulgular: Ortalama kırılma değerleri Zirkonya 16mm2 grup için 1149.3 N, Trinia 7mm2 grup için 1075.2 N, 16mm2 1730.5 N ve BioHPP 13mm2 grup için 1452 N, 16mm2 2006 N olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma sonucunda, kullandığımız 3 farklı materyaller ile üretilen 4 üyeli köprülerin klinik kullanımda monolitik olarak güvenle kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study is to investigate the effect of connector sizes on fracture strength in monolithic bridge restorations produced with Zirconia HT, Trinia and BioHPP discs, which are new CAD/CAM materials with high mechanical properties. Material and Method: The monolithic bridges were designed by in-lab software. Modifications were made in the connector area on these designs. The connector diameters were designed and produced for Zirconia group as 16mm2, Trinia group 7mm2 and 16mm2 and BioHPP group 13mm2 and 16mm2 (n: 6).The produced monolithic bridges cemented by resin cement on abutments. After 20 years of autoclave aging procedure equivalent to clinical use (134 C for 5 hours, 2 bar steam pressure), the fracture strength of the samples were measured by universal test machine. Results were evaluated statistically (Shapiro-Wilk test, Anova test, T test). Results: Fracture strength for Zirconia 16mm2 group 1149.3 N, Trinia group; 7mm2 1075.2 N, 16mm2 1730.5 N and for BioHPP group; 13mm2 1452 N, 16mm2 2006 N. Conclusion: As a result of this study, it can be said that 4-unit monolithic bridges produced with the 3 different materials we used can be safely used in clinical use.