The effect of changing in levels of vitamin D, insulin, and lipid profile on insulin resistance in patients with type 1 & 2 diabetes
Tip 1 ve 2 diyabetli hastalarda vitamin D, insülin ve lipid profilindeki değişimin insülin direncine etkisi
  1. Tez No: 749067
  2. Yazar: SAMEH A. ABDULRAHMAN AL AZZAWI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 ve 2 diyabet, D vitamini, Lipid profili, RBS, İnsülin direnci, Type 1 & 2 diabetes, vitamin D, Lipid profile, RBS, Insulin resistance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Çalışmamızın amacı, tip 1 ve 2 diyabetli hastalarda diyabet ile ilişkili D vitamini seviyeleri, insülin ve lipid profilindeki değişiklikler ve bunların insülin direnci üzerindeki etkileri arasındaki ilişkiyi araştırmak ve şu anda yapılan çalışmaların stratejilerini araştırmaktı. kullanmak. Çalışmamız özellikle tip 2 diyabet başta olmak üzere diyabet insidansının yaşla birlikte arttığını ve tip 1 diyabetin insanları erken yaşta etkileyebileceğini göstermiştir. Ağırlığın önemli bir etkisi yoktu. D vitamini seviyeleri önemli ölçüde etkilendi, bu da yüksek şeker seviyelerinin düşürülmesine katkıda bulunmada bir rolü olduğunu gösterebilir. İnterlökin seviyeleri önemli ölçüde etkilenmiştir, bu da diyabetin inflamatuar hastalıklarla etkisini ve gelişimini gösterir. Yüksek lipid düzeylerinin diyabet üzerinde etkisi vardı. D vitamininin diyabet ile ilişkisi konusu halen daha ileri çalışmalara ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to explore the relationship between diabetes and associated changes in vitamin D levels, insulin and lipid profile and their effect on insulin resistance in patients with type 1 and 2 diabetes and to search for the strategies of the studies currently in use. Our study showed that the incidence of diabetes increases with age, especially type 2 diabetes, and that type 1 diabetes may affect people at an early age. There was no significant effect of weight. Vitamin D levels were significantly affected, which may indicate that it has a role in contributing to lowering high sugar levels. Interleukin levels were significantly affected, which indicates the effect and development of diabetes with inflammatory diseases. High lipid levels had an effect on diabetes. The issue of the relationship of vitamin D with diabetes is still in need of further studies.