Kız öğrencilerin serviks kanserinin erken tanısına yönelik tutumları: Düzce Üniversitesi örneği
Attributes of female students to early diagnosis of cervix cancer: The case of Duzce University
- Tez No: 749216
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ SÜZER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Serviks kanseri, Erken tanı, Tutum, Üniversite öğrencisi, Cervical cancer, Early diagnosis, Attitude, University student
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışma, üniversitede eğitim gören kız öğrencilerin serviks kanserinin erken tanısına yönelik tutumlarını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. 2021- 2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Düzce Üniversitesi merkez kampüsünde lisans eğitimi gören 7736 kız öğrenci araştırmanın evrenini, 371 öğrenci ise araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri; Kişisel Bilgi Formu ve Servikal Kanserin Erken Tanısına Yönelik Tutum Ölçeği ile yüz yüze görüşme yöntemiyle araştırmacı tarafından toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans analizleri, güvenilirlik analizleri, ortalama karşılaştırma testleri ve regresyon analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin Serviks Kanserinin Erken Tanısına İlişkin Tutum ölçek toplam puanı ortalaması 105.02±10.70 olup, serviks kanseri erken tanısına yönelik genel tutumlarının yüksek, duyarlılık ve ciddiyet algısı orta, yarar ve engel algılarının ise yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerine; serviks kanseri, risk faktörleri, risk faktörlerini azaltmaya yönelik koruyucu önlemler, tarama testleri ve profilaktik amaçlı aşılama ile ilgili eğitimler verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Study a descriptive cross-sectional study was conducted to determine the attitudes of female university students towards early diagnosis of cervical cancer and the factors affecting it. In the 2021-2022 academic year, 7736 female students studying at the central campus of Düzce University constituted the population of the research and 371 students formed the sample of the research. The data were collected by the researcher through the Personal Information Form and the Attitude Scale towards Early Diagnosis of Cervical Cancer, and face-to-face interview method. Frequency analysis, reliability analysis, mean comparison tests and regression analysis were used to evaluate the data. The students' Attitude towards Early Diagnosis of Cervical Cancer scale total mean score was 105.02±10.70, and it was determined that their general attitudes towards early diagnosis of cervical cancer were high, perceptions of sensitivity and seriousness were moderate, and perceptions of benefit and obstacle were high. To university students; It is recommended to provide training on cervical cancer, risk factors, preventive measures to reduce risk factors, screening tests, and prophylactic vaccination.